Een goede vraag is hoe je eigenlijk vliesbehang verwijdert. De populaire behangsoort mag dan in vele huishoudens voorkomen, maar dat betekent niet dat het er voor eeuwig hoeft blijven hangen.
Vliesbehang breng je in principe met veel gemak aan. Bovendien is het redelijk duurzaam en kan je het tegenwoordig krijgen in verschillende ontwerpen en patronen. Maar wat als je je interieur wilt veranderen of beschadigd behang wil vervangen? In deze blog vertellen we je de manier waarop je vliesbehang kan verwijderen. Spoiler: over het algemeen is het absoluut niet moeilijk. Lees gauw verder en laat je verwonderen door alle informatie over vliesbehang.
Wat is vliesbehang?
Voor we vertellen hoe je vliesbehang kan verwijderen, is het wellicht handig als je weet wat vliesbehang nou eigenlijk is. Vliesbehang, soms snelbehang genoemd, is een type behang dat bestaat uit meerdere lagen. Het heeft een bovenste decoratieve laag en een onderlaag van vlies. In tegenstelling tot traditioneel behang, vereist vliesbehang geen behangtafel of inweektijd. Het kan direct op de muur worden aangebracht door de muur in te smeren met behanglijm en het behang erop te plaatsen. Soms is het wel handig om voorafgaand aan het plaatsen, de muur in te smeren met een primer. Het behang hecht dan beter aan de muur.
Hoe herken je vliesbehang?
Misschien kom je ergens wel net wonen of ben je het simpelweg vergeten: je hebt geen idee wat voor behang er aan de muur hangt. Vliesbehang kan je herkennen aan, heel logisch, het vlies. Trek een stukje behang van de muur af en houd het tegen het licht in. Zie je een paar haartjes, dan heb je te maken met vliesbehang.
Voorbereidingen treffen
Voordat je begint met het verwijderen van vliesbehang, is het handig als je een aantal voorbereidingen treft. Deze voorbereidingen zijn met name voor de veiligheid van je inboedel, dan dat je jezelf helemaal moet ‘inpakken’. De kans is namelijk groot dat je opnieuw gaat behangen of wat anders met de muur doet, als het vliesbehang is verwijdert. Lees:
- Zorg ervoor dat de elektriciteit is uitgeschakeld in de ruimte waar je gaat werken. Grote kans dat je bijvoorbeeld de stopcontacten loshaalt om overtollig behang weg te halen. Eveneens is dat handig voor het opnieuw bewerken van de muur.
- Haal alle meubels, decoratiestukken en andere spullen uit de ruimte. Is dat niet mogelijk, schuif het dan van de muur af en zet het bijvoorbeeld in het midden van de ruimte neer.
- Bedek de vloer met beschermfolie of een afdekzeil, om deze te beschermen tegen water, lijm(resten) en ander vuil.
- Schakel eventueel de verwarming uit. Wanneer behang te snel opdroogt (als je dus hebt besloten opnieuw te gaan behangen), bestaat er een kans op krimpnaden. Een gewenste temperatuur voor het drogen van behang ligt tussen de 18 en 20 graden.
Nu je goed voorbereid bent, is het tijd om het vliesbehang te verwijderen en eventuele andere werkzaamheden te verrichten.
Vliesbehang verwijderen
Als het vliesbehang op de juiste manier is aangebracht, hoef je eigenlijk maar één stap te volgen, mocht je het behang willen verwijderen. De stap luidt als volgt:
- Trek de stroken vliesbehang van de muur af.
Maar, in sommige gevallen gaat het toch wat moeilijker dan verwacht of blijf je achter met een aantal lijmresten. In dit geval kan je gebruikmaken van een behangverwijderaar. De stappen gelden dan als volgt:
- Schuur het behang met wat grof schuurpapier.
- Lees de instructies van de behangverwijderaar goed aan en breng dit aan op het behang.
- Laat het middel voor een bepaalde tijd intrekken
- Trek de stroken vliesbehang van de muur af. Gebruik eventueel een plamuurmes.
Het is dus nog steeds niet moeilijk om vliesbehang te verwijderen, mits je de juiste stappen aanhoudt. In principe kan je daarna meteen weer opnieuw beginnen met behangen. Op een net gestucte muur, dus waar eigenlijk nog geen behang heeft op gezeten, begin je vaak met een primer.
Alternatieven voor het verwijderen van vliesbehang
Vliesbehang staat onder andere bekend om haar duurzaamheid. Niet alleen omdat het geen scheuren doorlaat of zo makkelijk aan te brengen is, maar ook om een aantal andere redenen. Zo kan je effen vliesbehang meerdere keren oververven. In plaats van het aanbrengen van nieuw behang, koop je een pot van de juiste verf en kies je zelf gewoon wat voor stijl je op dat moment leuk vindt.
Een andere mogelijkheid of eigenlijk wel rigoureus besluit, is om een professional in te schakelen. Zij zijn ervoor getraind om verschillende soorten behang te herkennen, te verwijderen en (eventueel) opnieuw aan te brengen. Natuurlijk moet je hier wel de middelen voor hebben, maar het is zeker een optie. Met de nodige expertise en apparatuur zal je zien dat het een stuk efficiënter gebruikt, dan het moment waarop je het zelf zou doen.
Andere soorten behang verwijderen
Naast vliesbehang zijn er ook andere soorten behang die verwijderd kunnen worden. Traditioneel behang, en vinylbehang zijn enkele voorbeelden. Het verwijderingsproces kan variëren afhankelijk van het type behang. Bij traditioneel behang is het meestal nodig om het behang in te weken met water en vervolgens voorzichtig af te schrapen. Een stoomapparaat is een populair apparaat om onder andere de lijmresten los te weken en zie je daarom vaak terug. Vinylbehang kan moeilijker te verwijderen zijn omdat het uit twee lagen bestaat. Je haalt dan eerst de vinyllaag ervan af met een plamuurmes. Daarna gebruik je een stomer of weekmiddel om de papierlaag te verwijderen.
Conclusie
Het verwijderen van vliesbehang lijkt misschien een uitdagende taak, maar waarschijnlijk is het dat allesbehalve. De juiste stappen en materialen geven een prima handvat om mee te beginnen. Door de bovenstaande instructies te volgen, kun je je interieur veranderen, beschadigd behang vervangen of gewoon een frisse start maken. Vergeet niet om geduldig en voorzichtig te zijn tijdens het proces om schade aan de muur te voorkomen.
Je hebt in deze blog verder gelezen over twee alternatieven, wat vliesbehang nu eigenlijk is en wat het inhoudt om andere soorten behang te verwijderen. Weet dat er veel mensen zijn met genoeg kennis om je te helpen en schroom daarom niet vragen te stellen over onduidelijkheden.