Strooizout tegen onkruid: effectief of niet?

0 Shares
0
0
0

Onkruid is soms een ware plaag in tuinen en opritten. Niet alleen de esthetiek wordt aangetast, onkruid kan namelijk zelfs schade toebrengen aan bepaalde oppervlakken. In deze blog zullen we onderzoeken of strooizout effectief is tegen onkruid. Dus of het werkt en hoe je het eventueel zou kunnen gebruiken.

De definitie van onkruid is overigens niet heel eenduidig. Waar de een er zich niet aan stoort en gewoon alles ziet als plantjes, heeft de ander liever alles weggewerkt. Een juiste omschrijving voor onkruid is daarmee: planten die op een bepaalde plek groeien, maar daar niet gewenst zijn.

Kan je strooizout tegen onkruid gebruiken?

We vallen maar gelijk met de deur in huis: nee, eigenlijk niet.

Strooizout, ook wel bekend als wegenzout of dooizout, is een soort zout dat wordt gebruikt om gladde oppervlakken, zoals wegen, paden en opritten, ijsvrij te maken. Het bestaat meestal uit natriumchloride (NaCl), hetzelfde zout dat we gebruiken om voedsel op smaak te brengen. Toch is het niet helemaal hetzelfde. Strooizout moet je volgens sommigen gewoon als strooizout gebruiken.

Kan je dan helemaal geen zout gebruiken?

Jawel, je kan wel degelijk zout strooien op onkruid tussen bijvoorbeeld tegels. Het zou drinkt door tot de meestal ondiepe wortels en zal je onkruid bijna laten oplossen. Hiervoor wordt vaak zout gebruikt dat wat grover is en vanzelf weer verdwijnt. Hoewel het niet het beste is voor de grond, zal het werk goed doen.

Alternatieven voor strooizout

Als je liever geen zout wilt gebruiken, zijn er enkele alternatieve methoden om onkruid te bestrijden. Een populaire optie is het gebruik van azijn. Azijn heeft ook een osmotisch effect op planten en kan onkruid effectief doden. Andere alternatieven zijn:

  • Branders: met branders ben je ontzettend effectief bezig. Als je het goed doet, wordt namelijk de hele plant verwijderd. Het onkruid geef je hiermee niet de kans weer terug te groeien. Je vindt branders in het dichtstbijzijnde tuincentrum, maar je kan ook gewoon online opzoek gaan. Zo vindt je meerdere varianten in verschillende prijsklassen. Voor ieder wat wils, dus.
  • Schoffel: het is misschien niet waar je op zit te wachten, maar het is wel degelijk effectief. Je houdt de grond om bestaande planten schoon en bent niet vervuilend bezig voor het milieu. Er bestaan zelfs speciale schrapers waarmee je tussen tegels kan komen, al voldoet een schilmesje ook al aan je wensen. Na een middag schrapen heb je de komende tijd geen last meer van het groen dat je als onkruid beschouwd.
  • Bestrijdingsmiddelen: winkels zijn er niet voor niets. In verschillende winkels kan je namelijk bestrijdingsmiddelen aanschaffen. Met een soort pomp breng je dit aan op het onkruid, dat het middel niet zal overleven. Als je slim bent begin je al met het bestrijden in het voorjaar. Soms kan je namelijk beter iets vóór zijn, dan dat je er op gaat wachten.
  • Kokend water: met toch wel wat gevaar voor eigen leven kan je ervoor kiezen kokend water op het onkruid te gieten. De celstructuur van de plant raakt beschadigd en de kans is maar klein dat deze ervan zal herstellen.
  • Graven: eigenlijk zal altijd gelden dat je onkruid beter kan verwijderen, voordat je het gaat bestrijden. Dat betekent dat je meer hardnekkige soorten met een schep zal moeten uitgraven. Het voorkomt de plant van terug groeien en je hebt er voor de meeste tijd voordeel van.

De ene oplossing is wat milieuvriendelijker dan de ander. In ieder geval ben je niet vriendelijk voor het onkruid, gezien deze zijn leven absoluut niet zeker is.

Waarom groeit ergens onkruid?

Om onkruid en zijn beweegredenen wat beter te begrijpen, is het wellicht interessant om te bedenken waarom ergens onkruid groeit. Het lijkt namelijk alsof onkruid uit het niets opkomt en zich snel verspreidt. We geven een paar redenen waarom onkruid op een bepaalde plek zo goed kan gedijen.

Allereerst groeit onkruid makkelijk in grond die eigenlijk niet echt geschikt is om iets in te laten groeien. Sterker nog, een tekort aan voedingsstoffen of een compacte grond is geen reden om niet te groeien. Of denk eens aan bodems die zijn beschadigd door bouwwerkzaamheden of zware belasting.

Natuurlijk komen de zaden waaruit het onkruid groeit niet zomaar op een plek. De ene keer zit het nog wel op de plek van groeien en is het jarenlang in de grond bewaart. Maar veel vaker worden zaden verspreid door de wind, vogels, insecten en andere dieren. De natuur werkt letterlijk tegen je, terwijl je nog wel zo’n mooie, gevarieerde tuin hebt aangelegd. Het is overigens wel van groot belang dat je je tuin mooi maakt met veel soorten planten, gezien dat concurrentie voor onkruid oplevert.

Bestaat er zoiets als ‘goed’ onkruid?

Hoewel onkruid over het algemeen als ongewenst wordt beschouwd vanwege de concurrentie met gewenste planten, zijn er enkele soorten onkruid die een positieve invloed kunnen hebben op de biodiversiteit. Denk aan het bieden van voedsel en schuilplaatsen voor insecten, het bevorderen van bestuiving en het verbeteren van de bodemkwaliteit. Hier zijn twee voorbeelden:

  • Paardenbloem: paardenbloem zijn ontzettend belangrijk voor insecten die zich willen voeden of vogels die zich met insecten moeten voeden. Ze zien er bovendien ook nog eens leuk uit en geven een prachtig beeld aan de Nederlandse natuur.
  • Brandnetel: deze prikkers glijden goed op plekken waar de grond wat verstoord is (bv. veel stikstof in de grond). Ze trekken bovendien ontzettend veel dieren aan en verdelgen fragiele, inheemse planten. De biodiversiteit blijft hiermee in tact.

Conclusie

Al met al valt te concluderen dat strooizout niet echt kan worden gebruik voor het verdelgen van onkruid. In plaats daarvan raden we je aan te gaan voor ander zout of een van de gegeven alternatieve methodes. Het beste is trouwens de planten in zijn volledigheid te verwijderen en uit te graven, om te voorkomen dat ze op dezelfde plek weer terug groeien.

0 Shares
Ook interessant
woman under showerhead

Hoeveel m3 gas douchen?

Helaas kost een heerlijke warme douche wel meer dan het water dat je hiervoor gebruikt. Er komt namelijk…

Jubelton 2024

Dus, de jubelton van 2024. Het is anders dan voorheen en niet per definitie in positieve zin. Helaas.…