Rechtsbijstandverzekering voor een huurwoning

0 Shares
0
0
0

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat ongeveer 4 op de 10 huizen in Nederland een huurwoning betreft. Grote kans dus dat jij in een huurhuis woont. De huurbaas regelt over het algemeen een aantal zaken aan het huis wat betreft onderhoud. Denk aan het onderhouden van de buitenkant van de woning, de ketel en de isolatie.

Heb je echter het idee dat je huurbaas te weinig doet aan het huis zodat jij er comfortabel kan leven? En weigert de huisbaas om daar iets aan te veranderen? In dat geval is het prettig om te weten dat je hiervoor juridische hulp in kunt schakelen. De kosten daarvoor krijg je vergoed wanneer je over een passende rechtsbijstandverzekering beschikt. Het is dus zeker slim om zo’n verzekering af te sluiten wanneer je een woning huurt. In dit artikel lees je er meer over.

Wanneer schakel je rechtsbijstand in bij een huurhuis?

Er zijn namelijk verschillende momenten waarop het fijn zou zijn dat je een rechtsbijstandverzekering hebt in zo’n geval. Het is natuurlijk niet te hopen, maar het kan altijd gebeuren dat je als huurder een conflict krijgt met de verhuurder. Er zijn niet voor niets duizenden klachten over huurbazen in Nederland. Huurders krijgen bijvoorbeeld te maken met een veel te hoge verhoging van de huur of achterstallig onderhoud van het huis waar de verhuurder niets aan wil doen. In sommige gevallen ontstaan er zelfs intimiderende situaties. Dat wil je uiteraard sowieso voorkomen, maar het liefst betaal je ook geen hoge kosten wanneer je juridische hulp inschakelt.

De kosten van dergelijke hulp lopen al gauw op. Daarom is het wel zo fijn om over een rechtsbijstandverzekering te beschikken. Met die verzekering kun je zonder bang te zijn voor hoge kosten hulp inschakelen wanneer je een conflict met je huurbaas hebt. Daarnaast is het een prettig idee dat je daarmee iemand inschakelt die echt verstand heeft van alle wetten en regels. Het is namelijk heel logisch dat je daar zelf niet helemaal van op de hoogte bent. Met die juridische hulp kom je hopelijk samen tot een oplossing die voor beide partijen werkt. En is dat niet het geval? Dan mag de rechter een uitkomst beslissen. Dit kan wel enkele maanden duren, dus daar moet je wel rekening mee houden.

Zelf modules van rechtsbijstandverzekering uitzoeken

De rechtsbijstandverzekering bestaat uit verschillende dekkingen, die ook wel modules worden genoemd. In dit geval moet je in ieder geval kiezen voor de woonmodule. Onder deze dekking vallen namelijk alle conflicten die komen kijken bij wonen; of je nu huurt of koopt. Ben je nog een student en huur je een kamer? In dat geval kan de module ‘studentenconflicten’ ook van pas komen. Deze dekking biedt eveneens hulp bij huurproblemen, maar ook bij andere juridische conflicten zoals problemen met een onderwijsinstelling. Andere modules waar je uit kunt kiezen zijn:

  • Consumentenrecht
  • Arbeidszaken
  • Vreemdelingenrecht
  • Scheiden
  • Ondernemersrecht
  • Soms is er nog een aparte module die speciaal bedoeld is voor huurconflicten.

Denk je dat je nog gebruik kunt maken van andere dekkingen dan is het aan te raden om ook voor die modules te gaan. Let er wel op dat je je niet dubbel verzekerd: een module voor huurconflicten is vaak al voldoende, dus dan hoef je niet apart nog voor een woonmodule te gaan. Kijk goed naar de voorwaarden zodat je altijd voor dekkingen gaat die het beste passen in jouw situatie.

Is het altijd mogelijk om een rechtsbijstandverzekering in te schakelen?

Op het moment dat je juridische hulp nodig hebt, moet je eigenlijk al over een rechtsbijstandverzekering beschikken; wil je dat die kosten gedekt worden. In sommige gevallen is het namelijk niet meer mogelijk om dat pas te doen op het moment dat het geschil al loopt. In de verzekeringswereld wordt dit ook wel ‘een brandende woning verzekeren’ genoemd. Een verzekeraar weet zo zeker dat ze geld kwijt zijn aan je waardoor ze je niet meteen zullen accepteren als klant. Er zijn gelukkig wel altijd uitzonderingen te vinden, waarbij je onder bepaalde voorwaarden aan het begin van een conflict een dergelijke verzekering kunt afsluiten.

Ook kun je in sommige gevallen wel een rechtsbijstandverzekering afsluiten, maar kun je de dekking niet inzetten voor het specifieke geschil waar je op dat moment in zit. Daarom is het wel zo fijn om vooraf al over zo’n dekking te beschikken, zodat je de zekerheid hebt dat mogelijke kosten worden vergoed. Er wordt de laatste jaren steeds vaker gebruik gemaakt van rechtsbijstand, dus schroom zeker niet om juridische hulp in te schakelen wanneer je denkt dat je het nodig hebt. Je krijgt altijd eerst een soort intake waarin er wordt gekeken naar het probleem en waarbij wordt bepaald in hoeverre je geholpen kan worden. Beschik je sowieso al over een rechtsbijstandverzekering, dan hoef je je geen zorgen te maken over mogelijke hoge kosten.

0 Shares
Ook interessant