Kunnen zilvervisjes in je oor kruipen?

0 Shares
0
0
0

In principe kunnen we heel kort zijn over het antwoord van deze vraag, want dat is ‘ja’. Technisch gezien is het mogelijk. Sterker nog, in de zomer van 2023 kwam er een verhaal van een Nederlandse vrouw in het nieuws die wekenlang met zo’n ding in haar oor liep. Het resulteerde in onmenselijke pijn en een bezoekje aan de KNO-arts. Hoewel het beestje inmiddels dood was toen het eruit kwam door de verdoving die de vrouw eerder had gekregen, is het toch een naar idee. Lees in deze blog of dit regulier is of altijd het geval is en nog veel meer andere informatie.

Wat zijn zilvervisjes?

Zilvervisjes behoren tot de familie van de zilvervisjes en zijn kleine, vleugelloze insecten die rond de 12 millimeter lang kunnen worden. Ze hebben een opvallend zilverkleurig uiterlijk, wat hun naam verklaart. Deze insecten gedijen in vochtige omgevingen en worden vaak aangetroffen in badkamers, keukens en kelders.

In principe zijn zilvervisjes voor mensen niet heel gevaarlijk. Ze kunnen niet bijten of steken al hoewel ze wel kaken hebben. Echter zijn deze zo ‘slap’ dat ze zwak zijn om iets bij een mens te kunnen aanrichten. Daarmee is het probleem van zilvervisjes in huis met name gewoon erg vervelend. Overigens zijn er wel mensen die allergische reacties krijgen van de aanwezigheid van veel zilvervisjes in huis.

Zilvervisjes in huis

Nu kan het dus zijn dat je in huis met een zilvervisjes probleem zit. Kenmerkend voor deze beestjes is dat ze goed gedijen op warme en vochtige plekken. Laten de badkamer en je bed nou net aan deze eisen voldoen. Met name het bed vinden zilvervisjes fijn. De plek is warm door het slapen en vochtig door het nachtelijk zweten. Bovendien kunnen ze zich lekker tussen de lakens verstoppen. Mocht je daarmee te maken hebben, dan is het dus zeker goed dat je bij het bestrijden ervan je hele matras controleert en de lakens wast op temperaturen waardoor alle zilvervisjes zich niet meer in the land of the living begeven.

Van je huis naar je oor?

Maar goed, omdat ze in je bed zitten, is het technisch gezien mogelijk dat zilvervisjes in gaten van het menselijk lichaam klimmen. Echter is dit net zo onwaarschijnlijk als het feit dat je zogenaamd elk jaar 8 spinnen opeet in je slaap. Anyway, dat over die zilvervisjes zou onder andere te maken hebben met het punt dat hun anatomie de toegang tot de oren beperkt. Bovendien zijn zilvervisjes ook niet echt geïnteresseerd in menselijke oren. Ze zoeken juist vochtige omgevingen zoals een badkamer op en hebben geen affiniteit met het menselijk lichaam.

On top of that, is het zo dat mensen natuurlijke beschermingsmechanismen hebben in hun oren. Denk maar aan haartjes en oorsmeer. Deze voorkomen, naast dat ze nog meer handige functies hebben, dat er ongewenste dingen zo maar je oor binnen vliegen.

De angst is een misvatting

En daarmee kunnen we in principe concluderen dat de angst voor zilvervisjes die in je oor kruipen, niet gegrond is. Althans, het is dus mogelijk dat er een beestje naar binnenkruipt, maar die kans is zo klein dat je je daar eigenlijk geen zorgen over hoeft te maken. Is de angst daarmee gelijk een misvatting? Mwah, niet echt. Je hebt namelijk het idee dat alles krioelt en jeukt, wanneer je weet dat jij zilvervisjes in huis hebt. Veel angst is dan ook iets mentaals dan dat je er in principe echt zorgen om moet maken. Wat je jezelf toch niet allemaal kan laten denken…

Over die vrouw uit de inleiding gesproken. Mocht je een sterke maag hebben en niet gauw ergens van gruwelt, dan kan je in onderstaand filmpje haar hele verhaal zien.

@maximevanwooning

mijn nachtmerrie is uitgekomen…. k had het hier enkele weken terug over met mn vriend……..en ja hoor, hebben we dat ook weer meegemaakt. een trauma verder. p.s. uitspuiten werkte niet omdat hij te diep zat!!!. #zilvervis #beestinoor #kruipeninnjeoordus #vooraltijdoordopjes #foryou #voorjou

♬ I’m Not Okay – Citizen Soldier

Zilvervisjes in huis: wat te doen?

Maar goed, als je zilvervisjes in huis hebt, wil je er waarschijnlijk nog liever vandaag dan morgen vanaf. Ze vormen misschien wel een vervelende plaag, maar gelukkig zijn er stappen die je kan nemen om ze te bestrijden. Bovendien kan je ook stappen nemen om het te voorkomen dat ze terugkomen.

  1. Zorg voor een droge omgeving
    Zilvervisjes gedijen in vochtige omstandigheden. Gebruik een luchtontvochtiger om de luchtvochtigheid in je huis te verminderen, en repareer eventuele lekkages om vochtproblemen op te lossen.
  2. Houd het schoon
    Zorg voor een schone leefomgeving. Verwijder voedselresten, kruimels en andere potentiële voedselbronnen voor zilvervisjes.
  3. Afsluiting en afdichting
    Sluit mogelijke toegangspunten af, zoals scheuren en kieren in muren en plafonds. Zilvervisjes kunnen door kleine openingen kruipen.
  4. Gebruik insecticide
    Als het probleem aanhoudt, kan je overwegen om insecticiden te gebruiken die specifiek zijn ontworpen voor zilvervisjes. Volg altijd de instructies op het etiket en neem de nodige veiligheidsmaatregelen.
  5. Professionele hulp
    Als de plaag blijft aanhouden, is het raadzaam om professionele ongediertebestrijding in te schakelen. Zij hebben de expertise en middelen om het probleem grondig aan te pakken.

Sowieso moet je je bedenken dat de zilvervisjes niet zo maar naar binnen komen en ook niet zo maar weggaan. Bovendien heb je voor elke ruimte eigenlijk specifieke gebruiksaanwijzingen van hoe je de visjes moet bestrijden. Een bed is namelijk wat anders dan een badkamertegel waar je van alles tegenaan kan gooien.

Conclusie

In conclusie, zilvervisjes zijn fascinerende insecten, maar ze hebben in principe geen interesse in het kruipen in menselijke oren. De anatomie van zilvervisjes maakt het bijna onmogelijk voor hen om dit te doen en het is belangrijk om de feiten te begrijpen om onnodige angst te voorkomen.

0 Shares
Ook interessant