Kamer verhuren: De ultieme gids

0 Shares
0
0
0

Waarschijnlijk dat je bij dit artikel terecht bent gekomen, omdat je een kamer wil verhuren. Het verhuren van een kamer lijkt simpel, maar in de praktijk blijkt er nog best een aantal moeilijkheden aan verbonden te zijn. Althans, moeilijkheden, je kan beter spreken over uitzonderingen. Weet in ieder geval dat dit artikel gaat over het verhuren van een kamer in je eigen koophuis. Het verhuren van een kamer uit een huurhuis, valt onder onderverhuur. In dat geval verwijzen we je graag naar een ander artikel van ons dat gaat over onderverhuur.

Maar goed, een kamer verhuren dus. Vind de ultieme gids met alle ins en outs over dit onderwerp. Je leest over het verschil tussen kamerverhuur van 1 kamer of meer dan 3, maar ook regels over de huurprijs en dergelijken. Wij zouden zeggen: begin gauw met lezen, zodat je vandaag nog de eerste stappen kunt zetten voor het verhuren van een kamer.

Voor wie is het verhuren van een kamer aantrekkelijk?

Het verhuren van een kamer is lang niet voor iedereen geschikt. Daarmee bedoelen we: een gezin dat in een eengezinswoning woont, heeft waarschijnlijk geen ruimte om een kamer te verhuren. Vaak is het verhuren van een kamer voor iemand die te veel ruimte heeft, maar graag in zijn woning blijft en daarmee een bijverdienste creëert.

Andere personen kopen bijvoorbeeld een huis, om het vervolgens om te toveren tot een soort studentenwoning. Zij zijn zelf niet aanwezig in het huis en worden officieel voorgesteld als de verhuurder van alle kamers.

Wat houdt het verhuren van een kamer in?

Het verhuren van een kamer is de verhuur van een onzelfstandige woning. Dat betekent dat de huurder geen eigen voordeur heeft en niet is voorzien van eigen voorzieningen, zoals sanitair en/ of een keuken. Wanneer je ‘alle’ kamers in een huis verhuurd, is het nog steeds niet iemand alles van zichzelf heeft. Is dat wel zo, dus dat je bij elke kamer een voordeur en voorzieningen levert, dan spreek je van de verhuur van zogeheten studio’s.

Gelden er regels voor het verhuren van een kamer?

Ja, zeker. Net zoals over ongeveer alle andere zaken in Nederland, zijn er ook voor het verhuren van een kamer bepaalde regels opgesteld. Dit, omdat het op deze manier zo eerlijk mogelijk gebeurt en er onduidelijkheden over zaken worden weggenomen. De belangrijkste regels hebben we voor je uitgediept.

#1 Huurprijs

Als iedereen zelf de huurprijs zou mogen bepalen, zou het huren van een kamer misschien wel onbetaalbaar worden. Voor het bepalen van de huurprijs, denk je aan de volgende aspecten:

  • Maximale kale huurprijs
    De kale huurprijs is wat je voor de ruimte betaald. Aan de hand van een puntensysteem wordt het maximum hiervan vastgesteld. Je mag daar absoluut niet boven zitten.
  • Servicekosten
    Servicekosten zijn extra kosten die bovenop de huurprijs komen en worden betaald door huurders. Denk aan gemeenschappelijke voorzieningen en diensten zoals onderhoud, schoonmaak en de kosten voor water energie. Je kan hier bijvoorbeeld ook de afvalstoffenheffing in doorberekenen. Deze kosten mogen niet duurder zijn, dan ze daadwerkelijk kosten.

Niet leuk voor de huurder, maar elk jaar mag in principe de huurprijs 1x worden verhoogd. Vaak gebeurt dit vanaf 1 juli, tenminste, als je dat uiterlijk 1 mei hebt laten weten.

#2 Privacy

Iedereen heeft recht op privacy, er geldt ‘dat iedereen recht heeft op eerbiediging van zijn of haar persoonlijke levenssfeer‘. En dus, mag jij als verhuurder niet zo maar de kamer van de huurder betreden. Je zet bijvoorbeeld een slot op de kamer, waarmee je ook de huurder het idee geeft dat hij of zij, zijn of haar persoonlijke ruimte kan afsluiten tegen indringers. Het is zelfs zo dat het recht op privacy een grondrecht is en dat je daar dus zeker tegen kan worden berecht, mocht je wel tegen deze regel ingaan.

#3 Staat van de ruimte

Waarschijnlijk zal je dit zelf ook wel als logisch bevinden, maar de staat van de ruimte die je verhuurt, moet in orde zijn. Gebreken die bestaan of ontstaan, gelden tot op zekere hoogte voor jouw rekening. Maar, zoiets als het vervangen van een lamp of het meubileren van de ruimte, is niet per definitie aan jou. Houd er dus ook rekening mee dat hier eventuele kosten voor gelden. Zet bijvoorbeeld in het huurcontract wat er onder de rekening van de verhuurder of huurder valt.

Hoe zit dat met het huurcontract?

Voor het verhuren van een kamer, dien je een huurcontract op te stellen. Voorbeelden van dergelijke contracten vind je overal op het internet. Er staan basisgegevens in, zoals de naam van zowel huurder als verhuurder, maar ook wat de huurprijs is en hoe het zit met de opzegtermijn. Die opzegtermijn bouwt zich steeds verder op. Bij een contract van een jaar, staat deze op 1 maand, bij elk opvolgend jaar de bijbehorende maanden. Het maximum van de opzegtermijn ligt op zes maanden.

Maar, regels zouden regels niet zijn, als er toch een aantal uitzonderingen geldt. Lees:

Bij een tijdelijk huurcontract van minder dan vijf jaar, kan de huur alleen door de huurder tussentijds worden opgezegd. Anders eindigt het gewoon op de afgesproken einddatum, mits de huurder dat vermeld (minimaal een maand van tevoren). Dit heeft onder andere te maken met de huurbescherming.

Is het verhuren van een kamer belastingtechnisch wel aantrekkelijk?

Afhankelijk van meerdere factoren, zal het verhuren van een kamer wel of niet aantrekkelijk voor je zijn. We hebben het dan over de belasting die je eventueel wel of niet betaald over de huuropbrengsten. Er gelden bijvoorbeeld al verschillen de duur van het verhuren

#1 Verhuur voor korte tijd

Je verhuurt een kamer slechts voor een korte tijd. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de verhuur op een site als AirBNB. Je bent zelf eventjes weg en staat het toe in de tussentijd toeristen te ontvangen. In dergelijk geval zal je deze inkomsten bij de belastingaangifte moeten aangeven. Je trekt hier dan wel de aftrekbare kosten (verleende diensten, g/w/l, etc.) vanaf, maar mag dus niet alles ‘zelf’ houden.

#2 Verhuur voor langere tijd

Je betaalt geen belasting als je de kamer voor langere tijd verhuurt én voldoet aan de voorwaarden van de kamerverhuurvrijstelling. In dat geval zal je de huuropbrengsten niet hoeven aan te geven in de belastingaangifte. Tenminste, je geeft nog steeds de informatie over je woning aan, maar niet dat er iemand anders inwoont, die aan jou huur betaald. De kamerverhuurvrijstelling hanteert de volgende voorwaarden:

  • Je bent nog steeds ingeschreven op het adres, evenals de huurder.
  • In 2023 heb je niet meer aan de huuropbrengsten dan €5881,-, inclusief alle extra vergoedingen die daarbij horen.
  • Het gaat om een onzelfstandige woning, in je eigen huis

En oh ja, als je niet aan deze voorwaarden voldoet, hoef je nog steeds niet de huuropbrengsten aan te geven bij de belastingaangifte, maar zal je wel tegen andere zaken oplopen. Lees: je zal waarschijnlijk niet alle opbrengsten kunnen behouden.

En hoe zit het dan precies als je meer dan 3 kamers verhuurt?

Aan het begin van dit artikel, beschreven we dat het niet altijd hetzelfde werkt. In dit geval: er gelden andere regels voor het verhuren van meer dan 3 kamers. Nu komt het in de basis nog wel op hetzelfde neer, alleen zal je met een aantal zaken rekening moeten houden. Het gaat dus niet per se om andere regels, maar juist extra regels.

In principe bepaalt uiteindelijk de gemeente wat die regels zijn. Sterker nog, drie kamers of niet, alle regels zullen per gemeente van elkaar verschillen (hoewel ze over het algemeen wel ongeveer hetzelfde zijn). In ieder geval kan je uitgaan van regels, zoals we deze hier als voorbeeld hebben gegeven:

  • Brandveiligheid
    Sowieso is het aan te raden de kamers te voorzien van eigen rookmelders. Een brandpreventieplan zal al helemaal goed zijn, met name wanneer het gaat om een gebouw met ontzettend veel verschillende ruimtes. Het laat een stuk verantwoordelijkheid zien, die brandveiligheid.
  • Geluidseisen
    Niets is zo vervelend als je letterlijk alle avonturen en gesprekken van je buur kan horen. Daarvoor zijn de bepaalde geluidseisen, die onder andere iets vertellen over geluidsisolatie. Want geloof ons, die isolatie doet wonderen.

Bovenstaande en dus nog andere regels, zal je moeten toepasen op je verhuurplan, indien je 3 of meer kamers zal verhuren.

Hoe vind je potentiële huurders?

Een huurder komt niet vanzelf naar je huis toe. Als het niet bekend is, dan zal er ook niet iemand bedenken ‘goh, laat ik eens aanbellen bij een willekeurig huis om te vragen of daar toevallig een kamer over is’. Je zal dus enige moeite in het vinden van huurders moeten steken. Manieren zijn:

  • Kamernet
    Via deze website vind je niet alleen snel een kamer, je kan ze er ook makkelijk op verhuren. Je krijgt interesse van huurders die specifiek op zoek zijn gegaan naar bepaalde eisen, zoals de prijs en grootte van de ruimte.
  • Facebook
    Facebook is je beste vriend. Het is ontzettend makkelijk om mensen op de hoogte te stellen van je ideeën. Zet er bijvoorbeeld in of ze het eventueel willen delen in hun eigen kringen. Je houd de geïnteresseerde dichtbij, kan eventueel aan degene vragen om wat voor persoon het gaat en of het een ‘match’ is. Je woont eventueel toch met diegene samen, voor bepaalde tijd.

Wees overigens ook best selectief in wie je naar binnenlaat. Rook je zelf bijvoorbeeld niet, dan wil je misschien, hoe lullig het ook klinkt, geen huurder die rookt. Hoewel je wel kan verplichten dat roken binnen verboden is, kan je niet voorkomen dat diegene naar rook ruikt en de geur het huis binnenbrengt.

We hopen dat je met bovenstaande informatie goed bent geïnformeerd over het verhuren van een kamer. De belangrijkste tip die we je kunnen geven: informeer bij je eigen gemeente naar de precieze regelgeving en verdere gang van zaken.

0 Shares
Ook interessant

Jubelton 2024

Dus, de jubelton van 2024. Het is anders dan voorheen en niet per definitie in positieve zin. Helaas.…

Meest duurzame type vloeren

Duurzaamheid is tegenwoordig een hot topic, en dat geldt ook voor vloeren in het interieur. Maar wat betekent…