Haardhout opbergen binnen: tips en veelgestelde vragen

0 Shares
0
0
0

Steeds meer mensen hebben vandaag de dag een open haard in huis of bijvoorbeeld in de overkapping van hun huis. Een open haard zorgt voor veel gezelligheid en warmte natuurlijk. Letterlijk maar zeker ook figuurlijk. Een knapperend haardvuurtje zorgt direct voor een fijne en ontspannen sfeer in huis. Een traditionele open haard gaat het alleen doen als er ook haardhout op zit, daarom vertellen we jou in deze blog hoe je haardhout voor je open haard kunt opbergen en behandelen we nog meer veel gestelde vragen rondom haardhout. Lees je mee?

We zeiden het net al even kort, maar een open haard zorgt voor veel gezelligheid en warmte. Misschien is dat dan ook wel de nummer één reden voor mensen om een open haard te hebben. Daarnaast zorgt het natuurlijk ook voor het verwarmen van je woning. Nu de gasprijzen hoog zijn, kiezen mensen er ook voor om enkel en alleen een open haard aan te zetten. Net zoals vroeger! In deze blog geven we je antwoord op de vraag: hoe je haardhout het beste kunt opbergen. Maar we vertellen je ook hoe je haardhout het beste kan aansteken en hoeveel haardhout je nodig hebt voor een avond stoken in de haardhout. En als laatste geven we ook antwoord op de vraag: welk type hout moet ik gebruiken voor in de open haard. 

Hoe kan ik haardhout het beste binnen opbergen? 

Het is belangrijk dat je je haardhout goed opbergt voordat je het gaat gebruiken. Dat komt omdat je liever geen nat hout gebruikt in de open haard. Allereerst is het wat moeilijker aansteken, maar het gaat ook veel meer roken. Die rook is niet gezond, dus het is erg belangrijk dat je je haardhout goed laat drogen. Dat kan buiten, maar veel mensen kiezen ervoor om dit binnen te doen. Kies daarom altijd voor een goed geventileerde ruimte. Bijvoorbeeld een bijkeuken of een aparte ruimte waar de luchtvochtigheid laag is en de lucht goed kan circuleren. Dit kan bijvoorbeeld ook in een kelder zijn dat goed is geïsoleerd en waar een raampje open kan. 

Kies er daarnaast voor om het hout op een verhoogd rek te plaatsen. Hierdoor kan de lucht alle kanten van het hout bereiken en heb je niet dat de onderste houtblokken toch gaan schimmelen. Er kan dan ook geen vervelend ongedierte in het hout trekken. Vaak zie je dat mensen buiten het haardhout afdekken met plastic, maar dat is niet slim om te doen. Omdat je hierdoor die luchtcirculatie niet kunt bevorderen. 

Ook zie je vaak dat mensen hout dicht bij de open haard bewaren. Ook dit raden we je niet aan. Dat komt omdat op deze manier er meer brandgevaar is. Eventueel een paar blokken hout in de woonkamer kan wel, zodat het hout alvast op kamertemperatuur is. Leg dus alvast hout neer voordat je de open haard aansteekt en zorg ervoor dat dit dichtbij ligt, maar niet té dichtbij. 

Hoe steek je een open haard aan? 

Je kan op verschillende manieren de open haard aansteken. Soms gebruiken mensen hiervoor, net zoals bij een BBQ een middel dat snel brand. Wij raden je dat niet aan omdat je hiermee de kans vergroot dat er een steekvlam komt. Een open haard aansteken is eigenlijk een heel meditatieve klus. Je moet er de tijd voor nemen en je wordt er steeds beter in. Je kan er een soort blokhut van maken zodat het stapsgewijs op elkaar leunt. Vervolgens leg je een aanmaakblokje of een oude krant in het midden en die steek je aan met een lange kaars. Houd, zolang de open haard nog niet volledig aan staat, het deurtje nog even op. Want je vuur heeft zuurstof nodig om te kunnen branden. Je kan er ook een soort tipi-tent van maken. Leg dan in het midden hiervan een krantenprop of een aanmaakblokje om aan te steken. 

Wat voor soort hout heb ik nodig in een open haard?

Het ene hout is het andere hout niet. Daarom is het goed om te letten op wat voor een soort hout je gebruikt in jouw open haard. Kies allereerst niet voor bewerkt hout. Bijvoorbeeld een oude kast die je niet meer gebruikt. Door de verf en de oliën is het gevaarlijk om dit in de fik te zetten. Je kamer zal zich vullen met gevaarlijke gassen en dat is – logischerwijs – niet goed voor je longen. Hout moet dus onbewerkt zijn voordat je het in de fik steekt.

Er zijn houtsoorten die goed en langdurig branden, zoals het hout van een eikenboom, een beuk of een berk. Ze branden lang en geven langzaam warmte af waardoor je niet constant een nieuw blokje hout op de open haard hoeft te gooien. 

Hoeveel haardhout heb je nodig voor een avond stoken? 

Misschien komen er wel gezellig vrienden langs en wil je graag een avond stoken. Zoals je net hebt kunnen lezen is het ene hout het andere hout niet. Maar er zijn nog meer factoren die bepalen hoeveel hout je nodig hebt. Zo kan de grootte van je open haard verschillen maar ook de buitentemperatuur. En ook hoe goed je huis is geïsoleerd is afhankelijk van hoeveel hout je nodig hebt voor een avondje stoken. 

We willen je wel graag een richting geven. Zo heb je voor een uurtje een vuurtje ongeveer 3 tot 5 kilogram hout nodig. Wil je dus ongeveer 3 uurtjes genieten van een open haard? Dan heb je tussen de 9 en 15 kilogram hout nodig. We raden je daarnaast aan om altijd genoeg haardhout in huis te hebben. Liever een beetje te veel dan te weinig natuurlijk! 

Open haard en veiligheid

Als laatste willen we je ook graag nog wat vertellen over de veiligheid. Zorg allereerst altijd voor genoeg ventilatie als je een open haard aansteekt. Ook moet je altijd zorgen voor genoeg toezicht op het vuur. Zet altijd een blusmiddel in de buurt. Zoals een emmer water, maar een brandblusser in huis is natuurlijk nooit een gek idee. En ben je klaar met stoken? Sluit de haard dan veilig af. Controleer ook regelmatig of je schoorsteen schoon is en vrij is van bijvoorbeeld verstoppingen. Sommige dieren zijn geneigd om nestjes te bouwen in schoorstenen. En een schoorsteen dat al jaren niet is schoongemaakt geeft veel roetvorming en dat is weer slecht voor je longen. 

Meer tips over veilig de open haard aansteken? Lees dan deze blog van de brandweer!

0 Shares
Ook interessant
cheerful couple hugging and unpacking carton boxes

Tips & Tricks Huurder

Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het huren van een kamer, appartement, of woning hebben…