Gaan muizen vanzelf weer weg? We leggen het je uit

0 Shares
0
0
0

Wellicht heb je weleens een filmpje gezien waarin een huis van een hoarder werd ontruimt. Of heb je misschien een keer gezien dat een huis van een depressief persoon werd schoongemaakt. In beide gevallen is de kans aanwezig dat de bewoner ook last heeft van muizen. Muizen is het soort ongedierte waar je absoluut vanaf wil, omdat ze spullen kunnen aantasten, ontlasting achterlaten en zich op den duur verzamelen.

Het kan zijn dat je, niet omdat je spullen verzameld of niet opruimt, maar omdat je in een oud huis woont, last hebt van muizen. Je ziet bijvoorbeeld in de binnenstad van veel grote steden dat er eigenlijk een constante muizenplaag voorkomt. Jij vraagt je dan natuurlijk af: gaan deze beestje vanzelf weer weg? In deze blog lees je het antwoord op deze vraag. We zullen je eveneens vertellen wat nog meer handig is om te weten in het geval van een muizenplaag.

Is het een komen en gaan van muizen?

Antwoord: nee, helaas gaan muizen niet vanzelf weer weg. Sterker nog, er is ongetwijfeld een reden waarom de muizen zich juist in jouw huis bevinden.

Muizen zijn op zoek naar warmte, voedsel en beschutting. Is jouw huis warm(er dan buiten), heb je niet al het voedsel opgeborgen in dichte containers en is het niet al te schoon in huis? De kans is groot dat muizen zich graag in je huis vestigen. Ze hoeven maar een kleine opening rondom de deur, ramen, leidingen en ventilatie te vinden en ze hebben een toegangspunt gevonden.

In oude huizen is de kans groter dat alles net wat minder goed geïsoleerd is en dat er gangen en kiertjes (groter dan 0,5 cm) zijn waar ze ongezien doorheen kunnen glippen. Vandaar dat het muizenprobleem in oude huizen groter is dan in nieuwbouwhuizen die potdicht zitten. Anyway, hoe je ook aan de muizen komt, ze gaan niet vanzelf weg en dus zal je actie moeten ondernemen. Check trouwens ook even of er toevallig een landelijke/ regionale muizenplaag aan de gang is, dan weet je misschien waar het probleem ineens vandaan komt.

Klachten

Door de muizen kan je verschillende klachten ervaart. Dit zal variëren tussen:

  • muizen knagen aan isolatiemateriaal kabels
  • uitwerpselen (urine en poep) komt terecht op voorwerpen in huis
  • als het stil is in huis kan je ze soms horen lopen
  • muizen kunnen ziekten overbrengen
  • een muis kan vaak en snel zwanger worden. Per zwangerschap kunnen er wel zo’n 5 jonkies worden geboren. De kolonie breidt zich sneller uit dan je denkt

Naast bovenstaande klachten is het gewoon simpelweg erg vies (of eigenlijk onhygiënisch) en gaan mensen er ook letterlijk van ‘kriebelen’. Een bekende angst is dat een muis ‘s nachts over je heen zou lopen, al vragen we ons af of ze dat echt zullen doen.

5 manieren om muizen uit huis te krijgen

De prangende vraag die je nu waarschijnlijk hebt, is of je de muizen op een manier uit huis kan krijgen. We zullen vijf manieren aan je aanbieden, al is het handig om je te realiseren dat vaak een combinatie van aanpakken écht iets zal uitmaken.

#1 Muizenvallen

Plaats muizenvallen op strategische locaties rondom en mogelijk in je huis, vooral langs muren en bij mogelijke ingangen. Er zijn verschillende soorten vallen beschikbaar, waaronder traditionele klapvallen en moderne elektronische vallen. Een muizenval is niet echt diervriendelijk in de zin dat de muizen deze klap eigenlijk vrijwel nooit overleven. Ook al wordt er geadverteerd dat een muis in een elektronische val op ‘humane wijze’ wordt omgelegd, speel je wel met ‘levens’.

Een variant op een muizenval is natuurlijk muizengif. Nadat een muis in aanraking is gekomen met dit gif, zal het enkel dagen duren voordat de muis uiteindelijk doodgaat. Het nadeel daarvan is dat je niet weet waar de muis precies overlijdt. Zit hij dan toevallig in een muur, dan kan je daar niet echt bij.

#2 Afdichten van openingen

Controleer je huis op mogelijke openingen waar muizen doorheen kunnen komen, zoals scheuren in muren, gaten rond leidingen en kapotte ventilatieopeningen. Dicht deze openingen af met staalwol, cement of ander geschikt materiaal. Je zorgt er nu voor dat het de muizen een stuk moeilijker wordt gemaakt om überhaupt binnen te komen. Toch wel handig, als letterlijke barricade die je kan gebruiken.

#3 Hygiëne

Niet geheel onbelangrijk: houd je huis schoon en opgeruimd om voedselbronnen voor muizen te minimaliseren. Bewaar voedsel in luchtdichte containers van plastic of glas en ruim kruimels en afval direct op. Hetgeen muizen over het algemeen het meest aantrekkelijk vinden, is organisch voedsel. Gooi dat dan ook snel buiten, ver weg van het huis, weg in de container, zodat je muizen niet worden verleid om hun weg naar binnen te zoeken.

#4 Professionele hulp

Als je muizenprobleem aanhoudt ondanks al je inspanningen, overweeg dan om professionele ongediertebestrijding in te schakelen. Een ervaren ongediertebestrijder kan de situatie beoordelen en effectieve maatregelen nemen om de muizenpopulatie te verminderen en verdere infestatie te voorkomen. Het kost je wat, maar dan heb je ook was. Wellicht is het wel mogelijk om eventuele schade die de muizen al hebben aangebracht te laten vergoeden door je verzekering.

#5 Andere (preventieve) maatregelen

Volgens sommigen zouden ook andere maatregelen kunnen helpen tegen je muizenprobleem. Denk bijvoorbeeld aan katten. Echter is het probleem bij katten dat ze, wanneer het probleem al aanwezig is (de muizen dus), niet het hele probleem verhelpen. Bovendien heb je ook nog de katten die hun hele leven permanent binnen zijn geweest en misschien niet eens uit hunzelf ‘op jacht gaan’. Een andere maatregel die zou moeten helpen tegen muizen, is het plaatsen van geluidsapparaten. Deze apparaten zouden een toon aangeven waar muizen niet tegen kunnen. Helaas is dit volgens lang niet iedereen een juiste of zelfs werkende oplossing.

Conclusie

Hoewel sommige mensen hopen dat muizen vanzelf weer weggaan, is het tegendeel helaas de waarheid. Daarom is het belangrijk om proactief stappen te ondernemen om ze te bestrijden en te voorkomen dat ze je huis verder binnendringen. Door het implementeren van preventieve maatregelen, natuurlijke afweermiddelen en indien nodig professionele hulp in te schakelen, kun je jouw huis vrijhouden van deze ongewenste knaagdieren. We wensen je alvast veel succes!

0 Shares
Ook interessant

Wc opknappen: 4 frisse tips

Het kleine kamertje waar velen komen, maar weinig wordt gesproken. Waar hebben we het over? Precies, het toilet…