Een zeil als overkapping? Dit zijn de voor- en nadelen!

0 Shares
0
0
0

Je hebt het niet breed. Letterlijk én figuurlijk. Toch zou je wel degelijk baat hebben bij een overkapping. Gewoon, zodat je met regen je fiets nog beschut kan neerzetten of bij zon lekker in de schaduw zit. In elk geval heb je erover nagedacht wat er gebeurt als je een zeil als overkapping gebruikt.

In deze blog zullen we je vertellen wat het inhoudt. Wat de voor- en nadelen hiervan zijn en of het überhaupt wel een optie is. Nou ja, we zouden zeggen, ga er lekker bij zitten en geniet wellicht binnenkort al van een nieuwe overkapping (in welke vorm dan ook). You got this!

Een tent-vakantie

Het eerste wat bij ons omhoog komt, is de vraag of je wellicht al weleens met de tent op vakantie bent geweest. Op de camping gebruiken dit soort kampeerders namelijk ook vaak een zeil/ doek als schaduwdoek of om een plek te creëren waar ze droog zitten. Ze zetten het doek op met stokken, zetten hem eventueel vast met haringen en zijn soms ook nog eens extra aan de tent bevestigd.

Mocht je dat weleens hebben gedaan, dan weet je waarschijnlijk wel dat het prima werkt, maar dat het ook weleens wat voeten in aarde kent. Zo moet je goed opletten op inzakkingsgevaar bij hevige regenval en kan een windvlaag ook roet in het eten gooien. We zullen je, aan de hand van deze twee punten, leiden naar de nadelen van een zeil als overkapping.

Nadelen van een zeil als overkapping

Zie het als een opsomming van overwegingen waarom je géén zeil als overkapping wil. Het is geen betoog, dus we willen je nergens van overtuigen, maar zijn wel graag eerlijk met je. Lees:

  • Duurzaamheid

Een van de nadelen van zeilen als overkapping is dat ze over het algemeen minder duurzaam zijn dan vaste structuren. Een zeil is gevoeliger voor slijtage door weersinvloeden en kan na verloop van tijd vervagen of scheuren vertonen. Dit kan leiden tot hogere onderhoudskosten op de lange termijn. We raden je dan ook aan om de ‘overkapping’ in de wintermaanden sowieso weg te halen.

  • Isolatie

Hoewel zeilen bescherming bieden tegen zonlicht, bieden ze vaak minder isolatie tegen andere weersinvloeden, zoals regen, wind en kou. In koude klimaten kan dit resulteren in een minder comfortabele buitenruimte. Bovendien is de zon ook niet alles, want onder de overkapping wordt het door de warmte van de zon al gauw een soort broeinestje.

  • Esthetiek

Eerlijk is eerlijk, ‘mooi’ kan je een zeil niet noemen. In vergelijking met vaste structuren zoals houten pergola’s of metalen terrasoverkappingen, is een zeil simpelweg niet zo esthetisch. Maar goed, ze zijn dan weer wel verkrijgbaar in verschillende kleuren en ontwerpen, wat je misschien weer over de dam kan halen.

Dus, we stappen even van het negatieve aan en gaan door op het positieve.

Voordelen van een zeil als overkapping

Maar goed, waar een aantal nadelen zijn, bestaan er natuurlijk voordelen. Deze delen we graag met je. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Prijs

In vergelijking met traditionele overkappingen is een zeil simpelweg veel betaalbaarder. De materialen zijn over het algemeen goedkoper en de installatiekosten zijn nagenoeg nul. Dit maakt een zeil een aantrekkelijke optie voor mensen met een beperkt budget en personen die toch willen genieten van de voordelen van een overdekte buitenruimte.

  • Flexibiliteit

Een van de grootste voordelen van het gebruik van een zeil als overkapping is de flexibiliteit ervan. Een zeil kan worden aangepast aan verschillende maten en vormen, waardoor het uitermate geschikt geschikt voor diverse ruimtes. Of je nu een klein terras wilt bedekken of een grote buitenruimte wilt creëren voor een evenement, it’ll all work out.

  • Montage

Een ander voordeel van zeilen als overkapping is de snelle installatie en demontage. In tegenstelling tot vaste structuren die weken of zelfs maanden kunnen duren om te bouwen, kunnen zeilen vaak binnen een dag worden geïnstalleerd. Dit maakt ze ideaal voor tijdelijke evenementen of seizoensgebonden gebruik.

Hoe monteer je een zeil als overkapping?

Ja? Toch overtuigd om een poging te wagen? Mooi, dan willen we je nu nog graag een aantal tips geven bij de montage van een zeil als overkapping. Afhankelijk van waar je het het plaatst en hoe groot het doek is, kunnen we je verschillende kan aanwijzen. Maar goed, in elk geval kunnen we je vertellen dat een veelvoorkomende methode het gebruik van stevige palen en/ of wandbeugels is. Het zeil wordt tussen deze, vaak vier, punten strak gespannen, om zo bescherming te bieden.

Werk je met een heel groot zeil, overweeg in het midden dan een extra versteviging (middels een paal) toe te voegen. Dit voorkomen dat het zeil makkelijk in stort, maar ook dat het ineens omhoog vliegt. Tenminste, als je die paal dan vastmaakt aan het zeil en de grond. Wat je trouwens bij een kleiner zeil kan doen, is dat je ervoor kiest deze, indien mogelijk, aan de wand vast te knopen. Scheelt weer ruimte waar je anders een grote paal zou neerzetten.

Op naar een bedekte zomer

Het internet staat vol met inspirerende filmpjes van hoe je het eventueel voor elkaar kan krijgen om een zeil als overkapping te installeren. Laat je hier dan ook door inspireren; wij hebben slechts een stap in de goede richting gegeven. Onthoud altijd dat weersomstandigheden de grootste boosdoener in dit project zullen zijn. Maar goed, je hebt vast een goed idee bedacht en we zien het dan ook helemaal goedkoper, met jou en je nieuwe zeil als overkapping!

0 Shares
Ook interessant

IKEA tv meubel hacks

IKEA meubels zijn al jaren populair bij veel mensen vanwege de betaalbare prijzen en het moderne design. Maar…

De nadelen van AquaCell uitgelicht

We lezen op de website van AquaCell: ‘De kleinste, meest geavanceerde waterontharder van Nederland, met ‘100% kalkvrij’-garantie,’ en…