Die enkele duizendpoot die je op een blauwe maandag tegenkomt in de berging, ach, laat hem daar maar gewoon zitten. In principe doet hij namelijk niet veel wat jou irriteert, sterker nog, wat dat betreft zou je juist heel blij moeten zijn met een duizendpoot in huis.
Wat de reden voor dat laatste gegeven is en wat je moet doen als je last hebt van een duizendpoot plaag in huis, lees je in deze blog. We zullen je vertellen waarom een paniekstand absoluut niet nodig is en waarom deze beestjes (in kleine) getale, juist heel erg handig kunnen zijn. Hoe het ook went of keert, je zal van alles leren over duizendpoten wat je nog niet wist!
Het leven van een duizendpoot
Om het krioelende beestje wat beter te begrijpen, lijkt het ons verstandig dat we in eerste instantie het een en ander vertellen over het ‘leven’ van een duizendpoot. Zo snap je misschien ook wel wat hij doet op bepaalde plekken in jouw huis, zonder dat we het daar expliciet over hebben gehad.
Wat zijn duizendpoten?
Dus, wat is een duizendpoot eigenlijk? Het zijn immers geen beestjes met duizend poten, zover was je zelf ook al wel waarschijnlijk. Duizendpoten behoren tot de klasse van geleedpotigen staan bekend om hun lange, slungelige lichaam met veel poten. Ze zijn meestal bruin of grijs van kleur en hun poten worden altijd geteld per segment (twee poten per segment). Het aantal poten verklaart natuurlijk meteen hun naam, hoewel ze geen duizend, maar meestal minder dan honderd poten hebben. Er bestaan overigens wel duizendpoten met honderden poten, maar deze zal je eigenlijk niet Nederland tegenkomen.
Leefomgeving
Duizendpoten zijn overal te vinden, van tuinen en bossen tot in onze eigen huizen. Ze gedijen goed in vochtige omgevingen en voeden zich met kleine insecten, zoals muggen en vliegen. Vochtig dus. Doet dat je toevallig al ergens aan denken?
Gevaarlijk
We laten je nog even in spanning wat betreft de duizendpoot in huis, want voorafgaand aan dat ‘probleem’ is het misschien wel handig is of een duizendpoot gevaarlijk is. Nou, gelukkig is het antwoord een bijna-volmondige nee. Er zijn namelijk wel duizendpoten die je kunnen bijten, maar bij de meeste mensen is dat niet meer dan een vervelend gevoel. Hoewel er enkele mensen wel daadwerkelijk allergisch zijn voor een duizendpoot, is de kans maar klaar dat je op die manier in contact komt te staan met zo’n duizendpoot.
Voor heel veel prooien van ‘eigen formaat’, zal het duizendpoot gif wél schadelijk zijn. Zo zijn spinnen, mieren, muggen, zilvervisjes en nog meer kleine beestjes niet veilig in hun huis. Spoiler: alle benoemde diertjes komen ongetwijfeld ook weleens bij jou in huis voor.
Duizendpoot in huis
En dan zijn we toch eindelijk aangekomen bij het onderwerp waar je waarschijnlijk het meest nieuwsgierig naar bent. Dat gaat natuurlijk over het feit je een duizendpoot in huis hebt gesignaleerd. Duizendpoten zal je niet vaak tegenkomen, maar als dat zo is, dan is dat ze op zoek zijn naar vocht en voedsel. Wellicht heb je een vochtige kelder waar zeker een aantal spinnen zitten: geen wonder dat je er ook een duizendpoot bent gekomen.
Waarom je een duizendpoot niet dood moet maken
Allereerst is het natuurlijk erg zielig voor dat kleine beestje als jij een duizendpoot platdrukt onder je schoenzool. Daarnaast, zoals we in de inleiding vermeldden, is het helemaal niet nodig om dat te doen. Ze zijn namelijk een soort natuurlijke ‘ongediertebestrijding’ voor in huis. Al die insecten en andere beestjes waar we het eerder over hadden, waaronder die spinnen en zilvervisjes, vormen een voedselbron voor de duizendpoot. Je hoeft deze dus niet zelf weg te halen, want dat doet de duizendpoot voor je.
Een duizend poot toch ‘bestrijden’
Maar goed, misschien heb je wel helemaal geen zin in zo’n duizendpoot in huis en ben je bang dat het er meer aantrekt. Wat je dan kan doen, is de duizendpoot in een glazenpotje vervoeren naar buiten. Zet ‘m neer op een plant met vochtige bladeren en hij zal zich er de komende tijd wel vermaken. Bij grote getale duizendpoten in huis, moet je je misschien afvragen of je niet kampt met een vochtprobleem in huis. Bovendien is het in zo’n geval een goed idee om informatie in te winnen bij een professional voor de verwijdering van de beestjes. Probeer altijd op een milieuvriendelijke manier te handelen en zoveel mogelijke schadelijke chemicaliën te gebruiken. En oh ja, als je met een vochtprobleem kampt, bestaat er ook een kans dat er slakken hun weg naar binnen vinden. Dat lijkt ons een wat groter probleem.
Conclusie
Eén enkele duizendpoot in huis zal niet veel kwaads doen. Sterker nog, misschien weet je niet eens dat hij er is en hij ruimt ook nog eens veel andere beestjes voor je op. Als je er echt last van gaat krijgen, dan is het verstandig om een professional in te schakelen. Wellicht is het tegelijkertijd ook nog wel handig om te realiseren dat de duizendpoten niet zomaar naar binnen komen. Ze vinden jouw huis blijkbaar een prettige leefomgeving en dat is, wederom, niet zonder reden.