Design kabelgoot plafond: van A tot Z uitgelegd

0 Shares
0
0
0

Hebben we het over een functioneel plafond en hebben we het over een mooi – of esthetisch – plafond? Dan kom je al snel uit op een kabelgoot. Gelukkig kun je deze kabelgoot tegenwoordig ook meer in een design gieten waardoor het mooi én praktisch wordt. In deze blog vertellen we jou alles over het design kabelgoot plafond. Lees je mee? 

In theorie wordt een kabelgoot gebruikt om kabels netjes en veilig weg te werken. Je ziet een kabelgoot dan ook vaak in bedrijvenpanden voorkomen. En wat minder in een woning. Winkels, kantoren of andere commerciële gebouwen zijn plekken waar regelmatig iets veranderd moet worden op het gebied van bekabeling. Waardoor het handiger is om niet alles weg te werken in de muren. Maar je wilt natuurlijk wel dat de bedrading netjes en veilig wordt gedaan. 

Vroeger had je van die standaard kabelgoten. Die waren wel functioneel, maar erg mooi was het natuurlijk niet. Daarom zie je dat er vandaag de dag steeds meer aandacht wordt besteed aan kabelgoten en het design ervan. Er wordt hierbij dus echt gedacht aan de uitstraling van bijvoorbeeld een kantoorpand.

Verschillende soorten design kabelgoten

Er zijn heel veel verschillende design kabelgoten. Eigenlijk te veel om op te noemen. Zo kun je denken aan verschillende kleuren en afwerkingen. Maar ook verschillende materialen bijvoorbeeld. Ook duurzame materialen worden steeds meer gewoon. Maar je ziet ook nog veel design kabelgoten die gemaakt worden van kunststof of aluminium. En dat alles om die opgeruimde en georganiseerd uitstraling te creëren in een ruimte. 

Wat zijn de voordelen van een design kabelgoot voor het plafond?

Je hebt vast weleens tegen een systeemplafond aangekeken en gedacht: dit vind ik niet zo heel erg mooi. Een systeemplafond is een plafond waar platen worden gebruikt. Onder die platen kun je dan bekabeling wegwerken. Dat houdt in dat het hele plafond minder mooi wordt gemaakt voor een x-aantal kabels. Een design kabelgoot is veel mooier en daardoor wordt ook de ruimte een stuk aangenamer. Zeker in een kantoorpand of winkel met een bepaalde uitstraling wil je niet zomaar een systeemplafond hoeven te bevestigen. Het grootste voordeel is dus wel dat het praktisch is, maar dat het ook een stuk mooier kan. 

Daarnaast is het dus ook een stuk veiliger om gebruik te maken van een systeemplafond. Je kunt veel kabels veilig wegwerken waardoor bijvoorbeeld kabels niet meer over de vloer hoeven te lopen. En je bent als bedrijf veel meer flexibel. Wil je de boel omgooien? Geen probleem. Want jouw design kabelgoot plafond kan gemakkelijk meebewegen wat betreft stroompunten en internet. 

Kun je zelf een design kabelgoot plafond aanleggen?

Misschien de meest gestelde vraag op het gebied van een design kabelgoot plafond is toch wel de vraag of men het zelf kan aanleggen. Nu is dat lastig te zeggen. Allereerst omdat een kabelgoot vaak in kantoorpanden of winkels worden aangelegd en minder snel in huis. Toch kan het natuurlijk zijn dat jij bijvoorbeeld je thuiskantoor wilt voorzien van een kabelgoot plafond of de zolder. Het is dus zeker zo dat je in sommige gevallen het zelf kunt doen, maar we zien toch vaak dat een design kabelgoot plafond in een kantoorpand of een winkel vaak professioneel wordt aangebracht. Dat komt omdat er toch wel enige technische kennis vereist is. En er wordt gewerkt met elektrische bedrading. Dat zijn ook punten waar je mee overweg moet kunnen natuurlijk. 

Wil je zelf aan de slag met het aanleggen van een kabelgoot plafond? Dan hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. 

  1. Zorg er allereerst voordat je de ruimte goed meet en bepaalt waar je de kabelgoot wilt hebben. Het is hierbij vooral belangrijk dat je de route van de kabels rekening houdt. Waar wil je straks de elektriciteitspunten hebben lopen? 
  2. Vervolgens moet je kijken naar wat voor een design kabelgoot plafond je wilt hebben. Hiervoor heb je vaak ook wel materialen en gereedschappen nodig. Het is slim om dit vooraf allemaal neer te leggen, zodat je zeker weet dat je alles hebt liggen.
  3. Voor je gaat boren moet je wel goed de positie van de design kabelgoot op het plafond markeren. En als je gaat boren: doe dan altijd de elektriciteit uit. Dat is wel zo veilig. 
  4. Als de kabelgoot er eenmaal op zit kun je heel gemakkelijk de bedrading door de kabelgoot heentrekken. Vaak moet je hiervoor de bedrading nog wel verlengen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan stopcontacten of andere punten die terug moeten komen. 
  5. Check altijd even bij de afwerking of alles goed is gewerkt. Denk aan losse eindjes. Je kan bepaalde plekken ook verfraaien met bijvoorbeeld een afdekkap. Zo kun je de afwerking netjes en zonder losse eindjes wegwerken. 

Daarnaast kun je natuurlijk ook kiezen voor de professionele aanpak. Er zijn namelijk meer dan genoeg bedrijven die deze klus voor jou – groot of klein – kan oppakken. Waardoor jouw design kabelgoot plafond direct goed en veilig geïnstalleerd wordt. Zeker wanneer het gaat om een groot oppervlakte, zoals in een winkel of een kantoorpand. Zo kun je ook direct jouw wensen uitspreken en kunnen zij voor jou aan de slag met het monteren van een design kabelgoot plafond dat past bij jouw wensen en uitstraling! 

Wil jij aan de slag met het verbouwen en verbeteren van jouw woning? Kijk dan ook even deze video!

Functioneel & puur voor de mooi

We kunnen dus wel stellen dat het creëren van een design kabelgoot op het plafond zowel functioneel als puur voor de mooi. Je kunt ervoor kiezen om een kabelgoot in je woning te bevestigen. Maar we zien toch wel vaak dat er hierbij wordt gekozen voor standaard bedrading in de muur. Behalve op bepaalde plekken, zoals bij een thuiskantoor of op zolder. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de schuur. Zeker wanneer de opstelling regelmatig kan veranderen, zoals in een groot kantoorpand of in een winkel, dat er wordt gekozen voor een kabelgootplafond. Maar je hoeft vandaag de dag dan niet meer te kiezen voor zo’n minder fraai systeemplafond. Maar je kunt je design-hart ophalen voor alle verschillende soorten opties. Denk aan verschillende materialen en verschillende vormen van opbouw. Ideaal! 

0 Shares
Ook interessant

Meest duurzame type vloeren

Duurzaamheid is tegenwoordig een hot topic, en dat geldt ook voor vloeren in het interieur. Maar wat betekent…

Huurverhoging 2024 bedrijfspand

Je hersenen begonnen bij het zien van de woorden ‘consumentenprijsindex’ en ‘wettelijk maximum’ al hard te kraken. De…