De nadelen van tegels verven

0 Shares
0
0
0

Hoewel je wellicht graag eens in de zoveel tijd je interieur van kleur verandert, is dat in de badkamer een ander verhaal. Telkens weer opnieuw tegels zetten is namelijk behoorlijk duur en vrij onhandig. Een oplossing zou zijn om je tegels te verven, maar is dat eigenlijk wel een goede oplossing?

In deze blog gaan we in op de nadelen van tegels verven en tips die je kan gebruiken wanneer je toch voor de verf kiest. Hoewel het in eerste instantie klinkt als een fantastisch idee, zijn er nogal wat haken en ogen aan het concept.

Nadelen op een rijtje

We gaan in op vijf nadelen waar je tegenaan zal lopen bij het verven van tegels. Wat ons betreft beginnen we bij de nummer 1, duurzaamheid.

#1 Duurzaamheid

Het verven van je tegels is absoluut geen duurzame optie. Over het algemeen is tegelverf een stuk minder slijtvast. In praktijk betekent dat, dat je snel krassen en oneffenheden in de verf krijgt. Binnen een aanzienlijke periode zal je zien dat de frisse look van je tegels een wat meer slordige look aanneemt. Met name wanneer je voor een complementaire kleur tegenover de originele kleur van te tegels hebt gekregen, levert dit een vreemd beeld op.

#2 Assortiment

Omdat de vraag naar tegelverf niet heel erg groot is, is het assortiment ook niet groot. Dit betekent dat je waarschijnlijk niet de hele specifieke kleur kan vinden naar waar je opzoek was. Er bestaan overigens wel winkels waar je meer aanbod hebt, maar de kans is groot dat het hiermee ook een stuk duurder is. Heel ‘goedkoop’ is je opknapbeurt van bijvoorbeeld de badkamer niet.

#3 Voegen

Tja, tussen tegels zitten immers voegen. Deze voegen zijn bij het plaatsen van de tegels zorgvuldig aangebracht en de kans is groot dat deze niet de exacte kleur hebben van je tegels. De vraag bij het verven van tegels: wat ga je doen met de voegen.

Eigenlijk lijkt het bijna geen optie om voegen af te plakken. Het kost ontzettend veel tape én moeite. Bovendien is een strak resultaat niet gegarandeerd. De kans dat de verf onder het tape heen sijpelt, is in zekere mate aanwezig. Het alternatief is om de hele wand te verven. Het nadeel daarvan is dat de look wat ‘valig’ overkomt.

#4 Vocht

Over het algemeen bevinden zich de meeste tegels in de badkamer. De badkamer is bij uitstek de plek waar het erg vochtig is. Wanneer je de verf niet goed hebt aangebracht, zal het vocht de verf aantasten. Er bestaat een kans dat de verf nog sneller afbladdert. Mocht je nog steeds je tegels willen verven, probeer het dan eerst eens uit in een ruimte als de keuken. Nog steeds redelijk vochtig, maar al een iets aangenamer klimaat.

#5 Geen variatie

Het heeft ietwat te maken met het assortiment van de kleuren, maar we doelen toch op wat anders. We bedoelen met geen variatie, dat je maar weinig kan variëren in kleurpatronen. Waar je met tegels gemakkelijk ietwat speelsheid aanbrengt, is dat met verf een stuk moeilijker.

Bovendien zal de verf je slechts een ‘egaal’ resultaat opleveren. Er bestaat geen verf die niet maar één kleur is.

Stappenplan voor het verven van tegels

Hoewel je je nu bewust bent van het verven van tegels, hoeft dit natuurlijk niet te betekenen dat je het niet gaat doen. Wanneer je er wel voor kiest om aan de slag te gaan, kan je dit makkelijke stappenplan volgen.

  • Stap 1: Maak de tegels goed schoon
    Gebruik een ontvetter en schrob de tegels met een borstel om al het vuil en vet te verwijderen. Spoel de tegels daarna af en laat ze volledig drogen.
  • Stap 2: Schuur de tegels lichtjes op
    Schuur de tegels heel lichtjes op. Hiermee zorg je ervoor dat de verf zich beter kan hechten
  • Stap 3: Bescherm de randen van de tegels
    Met afplaktape kan je ervoor zorgen dat de verf niet op de muren of andere oppervlakken terechtkomt. Een beschermdoek op de vloer is eveneens geen grote luxe.
  • Stap 4: Breng de verf aan op de tegels met een roller of kwast
    Begin aan de randen en werk naar binnen toe. Zorg ervoor dat de verf gelijkmatig verdeeld is en er geen strepen of druipers ontstaan. Laat de verf drogen volgens de instructies op de verpakking.
  • Stap 5: Breng een tweede laag verf aan
    Als het nodig is, begin je weer opnieuw met stap 4. Laat ook deze laag volledig drogen.
  • Stap 6: Verwijder de afplaktape van de randen van de tegels
    Volg deze stap als de verf nog nat is! Zo voorkom je dat de tape het verf afbreekt.

Opmerking: Houd er rekening mee dat geverfde tegels gevoeliger kunnen zijn voor krassen en beschadigingen dan ongeverfde tegels. Zorg er dus voor dat je voorzichtig bent bij het schoonmaken en gebruiken van de geverfde tegels.

Conclusie

Hoewel het verven van tegels een goedkope en sneller manier is om een verouderde ruimte op te frissen, zijn er enkele nadelen aan deze methode. We hebben deze nadelen uitvoerig besproken in deze blog. Voorbeelden hiervan gingen over de duurzaamheid en het assortiment van kleuren. Al met al is het in sommige gevallen het nog steeds waard om ermee aan de slag te gaan. In dat geval hebben we ook nog een stappenplan omschreven.

0 Shares
Ook interessant
black and brown chairs and tables

De kantoor trends van 2023

Kantoren zijn altijd een belangrijk onderdeel geweest van ons professionele leven. Ze zijn niet alleen de plek waar…