Je wil er misschien niet aan toegeven, maar je favoriete bank heeft zijn beste tijd wel gehad. De bank is ‘geleefd’. In de stof zitten vlekken waarvan je wel weet waar ze vandaan komen, maar ze lieflijk negeert. De stof is nog net dik genoeg om de hele vulling niet te beschadigen en eigenlijk was de hele bank vorig jaar ook al aan vervanging toe.
Maar goed, een hele nieuwe bank kopen, waar zó veel herinneringen aan kleven, nee bedankt! In plaats daarvan heb je bedacht dat een bank ook opnieuw te bekleden is. En, na je eigen korte onderzoek ben je tot de conclusie gekomen dat je er je eigen handen niet aan vuil gaat maken. We vertellen je in deze blog alles over het opnieuw bekleden van je bank.
Een bank opnieuw bekleden is een kunst
Hoewel je misschien denkt (of inmiddels dacht) dat het opnieuw bekleden van een bank iets is dat je zelf kan doen, willen we je vriendelijk vertellen dat dit niet waar is. Sterker nog, het opnieuw bekleden van een bank is een kunst op zich.
Je moet je bijvoorbeeld bedenken dat een bank er niet voor is gemaakt om ‘kapot’ te gaan. Dat betekent dat de stof om de kussens en het bankstel mega goed gemonteerd zijn. Het kost de bankbekleder ontzettend veel tijd om dit netjes te kunnen verwijderen. Denk aan al die nietjes, lijm, spijkertjes, siernagels en nog veel meer, die secuur aan de kant moeten worden gelegd. En als dit al goed is verlopen, is het ook nog weer taak om alles netjes opnieuw te gaan bekleden. Je moet de juiste afmetingen stof hebben, je moet zorgen dat alles stevig blijft zitten en, niet te vergeten, misschien moet de inhoud van de bank wel worden vervangen. Alleen al hierom kan je wel begrijpen dat het niet echt goedkoop is, het bekleden van de bank.
Voordelen van het opnieuw bekleden
We noemen je enkele voordelen van het opnieuw bekleden van een bank. Het kan namelijk ook zo zijn dat je bij deze blog terecht bent gekomen, omdat je twijfelt tussen de aanschaf van een nieuwe bank en het opnieuw laten bekleden van je huidige bank.
#1 Goedkoper dan een nieuwe bank
Hoewel we pas later in deze blog zullen ingaan op de kosten van het opnieuw bekleden van een bank, kunnen we je nu alvast vertellen dat het duurder is om een nieuwe te kopen. Althans, dat ligt natuurlijk wel een beetje aan wat soort bank je hebt. Een bank van de IKEA zal ongetwijfeld goedkoper zijn, maar kies een bank van wat hogere kwaliteit en je bent makkelijk het dubbele kwijt. Om hier echt zekerheid over te scheppen, raden we je aan om te kijken naar hoe duur het opnieuw bekleden is en wat de alternatieve kosten van een nieuwe bank zijn.
#2 Nieuw uiterlijk
Misschien is je bank wel versleten en ben je helemaal klaar met die felle rode kleur. Vijftien jaar geleden leek dat misschien een leuk idee, maar je persoonlijke smaak is tegenwoordig zo’n 180 graden omgedraaid. De bank zelf, die zit overigens nog steeds fantastisch. Om die reden kan je ervoor kiezen de bank opnieuw te laten bekleden. Een geweldige, nieuwe, meer neutrale kleur is hetgeen waar je nu voor zal kiezen. Je partner blij met het behoud van zijn ultieme chill spot, jij blij met het nieuwe uiterlijk.
#3 En als je dan toch bezig bent
Goed, de kosten zullen door dit ‘voordeel’ wel oplopen, maar bedenk je dat het een redelijk duurzame optie is om een bank een langer leven te laten hebben. Waar we op doelen is dat je misschien ook je vulling kunt laten hernieuwen, als ze dan toch al bezig zijn met het opnieuw bekleden. Deze optie wordt geregeld toegepast. Bijvoorbeeld het schuim is niet meer van kwaliteit of de vering is niet meer wat het ooit was. Door het vervangen van dit soort dingen kan je de komende 20 jaar weer met gemak vooruit.
Kosten van het opnieuw bekleden van een bank
De kosten van het opnieuw bekleden van je bank zullen variëren, afhankelijk van een aantal zaken. We hebben deze zaken voor je op een rijtje gezet:
- Arbeidskosten
Je zal zien dat een gemiddelde bankbekleder arbeidskosten van 30 a 40 euro per uur rekent. Hoe ingewikkelder het bekleden van de bank, hoe langer de persoon er mee bezig is en hoe hoger het bedrag zal uitvallen. - Soort stof
Voordat de stoffeerder überhaupt begint met het bekleden van je bank, heb je overlegd welke stof je als nieuwe bekleding wil. Aan de hand van een bepaald soort voorkeuren, wordt je een scala aan keuzes gegeven. Wil je iets dat zacht aanvoelt, iets dat slijtvast is, iets wat goed tegen de vlekken van je kinderen kan, iets dat de nagels van je kat kan verdragen, etc., etc. De meeste stoffen kosten tussen de 30 en 150 euro per meter. - Grootte bank
Je kan wel zelf bedenken dat een grotere bank duurder is dan het bekleden van bijvoorbeeld een fauteuil. - Moeilijkheidsgraad
Er wordt gezegd dat een bankbekleder wel tot 3x langer bezig is met het verwijderen van de stof bij oude banken/ stoelen. Dit komt omdat er onderdelen inzitten die alleen handmatig te vervangen zijn en soms is het zelfs zo dat de onderdelen überhaupt niet meer te verkrijgen zijn. Je kan wel begrijpen dat dit een duurder prijskaartje zal hebben.
De uiteindelijke kosten zullen variëren rond de €1000,-, voor een 3-zitsbank. Misschien schrik je hiervan, maar bedenk je dat het zeker niet voor niets is en je een ruime investering maakt. Het is geen nieuwe bank, maar de bank waar veel herinneringen aan kleven en eentje die ontzettend lekker zit.
Als laatste vraag, kan je een bank zelf opnieuw bekleden? Nou in principe wel, want als je er maar in gelooft, kan alles (volgens ons dan). Zie maar eens in onderstaand filmpje: hier wordt je stap voor stap uitgelegd wat je moet doen. Of je het echt zelf zou willen doen, is een tweede vraag.