Als ‘echte’ Nederlander of fietsliefhebber heb je misschien wel een fiets, maar wellicht geen ruimte. Met name wanneer je in een stad woont, is de kans klein dat je veel opbergruimte tot je beschikking hebt.
Geen zorgen, er zijn genoeg slimme oplossingen om je fiets toch veilig en handig op te bergen. In deze blog geven we meerdere (wel vijf!) tips, waarmee je je fiets in een kleine ruimte kwijt wilt. Zo kan je je nog steeds op een gemakkelijke manier verplaatsen of kan je je sportiviteit vergroten door een lekker fietstochtje te plannen.
#1 Fiets aan de muur
Een van de eenvoudigste manieren om je fiets op te bergen, is door hem aan de muur te hangen. Er zijn verschillende muurbeugels beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor het ophangen van fietsen. Deze beugels zijn eenvoudig te monteren en nemen weinig ruimte in beslag. Wanneer je bijvoorbeeld een brede gang hebt, maar geen tuin, dan kan je hem hier makkelijk kwijt.
Verticaal of horizontaal ophangen
Bij het ophangen van je fiets aan de muur kun je kiezen tussen een verticale of horizontale positie. Een verticale (rechtop) positie neemt minder ruimte in beslag, maar kan moeilijker zijn om je fiets op te hangen. Het zwaartepunt ligt overigens wel op één punt. Een horizontale positie is gemakkelijker om je fiets op te hangen, maar neemt meer ruimte in beslag. Als je wat kleiner bent, zou dit een goede uitkomst kunnen zijn.
#2 Fietslift
Een andere manier waarop je je fiets kwijt kan, is door je fiets aan het plafond te hangen. Met een ‘fietslift’ haal je de fiets omhoog en naar beneden. De fietslift is een systeem waarbij je je met een katrol, die je respectievelijk omhoog en naar beneden haalt. Hierdoor neemt je fiets geen ruimte in beslag op de vloer en kun je deze veilig opbergen. Zelfs in een smalle hal loop je nog gemakkelijk door de ruimte heen. Let wel eventjes op de vloer als het heeft geregend. De kans dat je fiets ‘uitlekt’ is natuurlijk goed aanwezig.
#3 Opvouwbare fiets
Een laatste redmiddel is een opklapfiets. Als je dus écht weinig ruimte hebt, kun je overwegen om er eentje aan te schaffen. Deze fietsen zijn speciaal ontworpen om weinig ruimte in beslag te nemen en zijn gemakkelijk op te bergen in een kast, of gewoon naast de deur. Maar als je ‘m opvouwt, loop je er wel makkelijk tegenaan. Dan kan je de fiets juist weer in ‘fietsvorm’ laten staan.
#4 Fietsenhoes
Misschien heb je buiten wel ruimte, maar geen ruimte om een klein schuurtje te bouwen. Om je fiets toch binnen te zetten, voelt dan bijna zonde, gezien de beperkte ruimte. Met een fietsenhoes bescherm je je fiets tegen weersomstandigheden. Gaat het om een voortuin en een dure fiets? Dan raden we je aan nog steeds een goed slot aan te schaffen. Je fiets staat dan wel beschut, maar dat hoeft de boeven niet tegen te houden.
#5 Etagerekken
Mocht je bijvoorbeeld in een studentenhuis wonen met veel bewoners, dan is het handig om je fietsen op te bergen in etagerekken. De etagerekken zie je ook wel veel bij stations. Je kan zowel boven als onder een fiets stallen. Door letterlijk de hoogte in te werken, houd je om het rek heen mee ruimte over voor zoiets als een tuinset. Houd er overigens wel weer rekening mee dat je de tuinkussens moet opbergen en daarvoor meer ruimte nodig hebt.
Voordelen van een fiets ten opzichte van een auto
Er zijn verschillende voordelen van fietsen ten opzichte van autorijden. Daarom geven we toch de voorkeur dat je in een kleine ruimte je fiets kan opbergen. We hebben een aantal voordelen van een fiets op een rijtje gezet, waaronder:
- Gezondheid: Fietsen is een uitstekende vorm van lichaamsbeweging en kan helpen bij het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid, het versterken van spieren en het verminderen van stress. In plaats van een kwartier in de auto kan je ook 20 minuten op de fiets stappen.
- Kosten: Terwijl autorijden brandstof, onderhoud en verzekering vereist, heeft een fiets alleen af en toe onderhoud nodig. Ook het argument dat fietsen je energie kost, schuiven wij onder de mat. Een boterhammetje is nog steeds goedkoper dan een liter benzine.
- Milieuvriendelijk: Fietsen stoot geen schadelijke stoffen uit en draagt daarom niet bij aan luchtverontreiniging en klimaatverandering.
- Mobiliteit: Vooral in drukke stadscentra waar het verkeer vaak vastloopt, ben je met de fiets een stuk sneller. Je pakt ‘eventjes’ de fiets, in plaats van dat je een hele middag kwijt bent aan het doen van boodschappen.
- Gemakkelijk parkeren: Je fiets kan je vrijwel overal neerzetten, terwijl het vinden van een parkeerplaats voor een auto vaak een uitdaging is.
- Beter voor de samenleving: Fietsen draagt bij aan een betere gemeenschap door het verminderen van verkeerscongestie en de afhankelijkheid van olie. Er hoeft minder geld te worden besteed aan het bouwen van wegen en snelwegen.
Kortom, fietsen biedt vele voordelen ten opzichte van autorijden, zowel voor individuen als voor de samenleving als geheel. Het is dus zeker de moeite waar om bijvoorbeeld een beugel aan te schaffen waar je je fiets aan kan ophangen.
Conclusie
Het opbergen van je fiets in een kleine ruimte kan een uitdaging zijn, maar er zijn gelukkig genoeg oplossingen beschikbaar. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld een hangrek of fietslift kun je je fiets gemakkelijk en veilig opbergen. Kies de methode die het beste bij jouw situatie past en geniet van een georganiseerde en opgeruimde ruimte! Mocht je overigens meerdere fietsen in je huishouden hebben, dan raden wij je aan de lucht in te werken.