Heb je weleens een naaktslak in huis gehad, dan weet je dat dat ontzettend vervelend is. Niet alleen het idee is een beetje ‘viezig’, nee, ook die slijmsporen zijn meer dan goor. Je krijgt het maar niet goed schoon en de volgende dag kan je weer opnieuw beginnen, want die slakken verdwijnen niet zomaar.
In dit artikel bespreken we de redenen voor de aanwezigheid van naaktslakken in huis. We zullen je eveneens informeren over effectieve manieren om ze te bestrijden, zodat jouw huis weer ‘naaktslak-vrij’ kan worden verklaart. We hopen dat je de informatie goed in je opneemt en dat de beschreven methoden ook daadwerkelijk zullen werken. Het is namelijk geen probleem dat zich op korte termijn vanzelf weer gaat oplossen.
Redenen voor naaktslakken in huis
Er zijn verschillende redenen waarom naaktslakken je huis binnendringen. Echter is er één reden die het vaakst en het meest waarschijnlijk is en dat is dat je kampt met vochtproblemen. Slakken gedijen goed in een vochtig klimaat en zullen zich daar dan ook maar al te graag innestelen.
Met name oude, slecht geïsoleerde huizen zullen kampen met dit probleem. In de vochtige kruipruimtes onder het huis of op plekken waar de verwarming nauwelijks aanstaat, zoals de gang, zul je tegen een probleem als in deze aanlopen. De naaktslakken kruipen via open ramen, scheuren in muren of andere kiertjes naar binnen. De kans is overigens groot dat dit in een natte zomer of zachte winter zal zijn. Andere plekken dan de kruipruimte waar de naaktslakken graag gaan zitten zijn de badkamer, keuken en kelder.
Een andere reden is dat naaktslakken gek zijn op etensresten. Als jij dat mooi op een hoopje op het aanrecht voor ze bewaart, kan het zomaar zijn dat er ineens een naaktslak zijn weg heeft gevonden naar dit lekkere hapje.
Preventieve maatregelen
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: voorkomen is beter dan genezen. Met andere woorden, weet jij dat je een oud en vochtig huis betrekt, dan is het misschien eens goed om na te gaan denken over wat voorzorgsmaatregelen. Denk daarbij in ieder geval aan het volgende:
- Zorg ervoor dat je huis goed geventileerd is, om vochtproblemen te voorkomen. Tijdens een warme douchebeurt een raampje openzetten, is geen probleem.
- In de wintertijden is het soms beter om even de verwarming aan te zetten. De droge lucht droogt de ruimtes en voorkomt dat slakken het aantrekkelijk vinden om daar te blijven/ te komen.
- Repareer eventuele scheuren en kieren in muren of deuren om de toegang van slakken te beperken. Een slak klimt zo horizontaal een huis op, dus ook ‘hoger’ in het huis, gelden dit soort maatregelen.
- Bewaar voedsel in luchtdichte containers en houd het keukengebied schoon, om te voorkomen dat ze worden aangetrokken door etensresten.
Natuurlijk is er op een gegeven moment een grens. Je kan moeilijk je gehele huis renoveren, simpelweg omdat dat veel geld kost en je een nieuwe badkamer hoger op het lijstje stond. Bovendien staat een vochtig huis ook niet per definitie gelijk aan problemen met naaktslakken.
Bestrijdingsmethoden
Dus, als het dan echt zover is en je sinds jaren weer kampt met een naaktslak in huis, dan is het tijd om echt actie te gaan ondernemen. We maken onderscheid tussen natuurlijke en niet-natuurlijke bestrijdingsmiddelen.
Natuurlijke bestrijdingsmethoden
Allereerst vertellen we je over natuurlijke bestrijdingsmethoden, omdat je enkele benodigdheden misschien al wel in huis hebt. Kan je meteen beginnen!
- Zeewier
In alle gaten en kieren kan je gedroogd zeewier stoppen. Het zout in dit zeewier is funest voor een naaktslak, gezien deze zelf voor zo’n 80% water bestaat. Ietwat dramatisch, maar de slak zal door het zout verschrompelen. Misschien is deze methode iets té effectief. - Bier
De gisten in bier zijn ontzettend aantrekkelijk voor slakken. Je trekt ze ermee aan en kan ze op een diervriendelijke manier naar buiten ‘bonjouren’. Dus, zet een schaaltje met bier neer, wacht een tijdje tot de slakken zit daar hebben verzameld en loop met schaaltje en al naar buiten.
Bij deze methoden is een tripje naar de supermarkt het meer dan waard, nietwaar? En oh ja, je kan slakken ook met zout bestrijden, maar daarmee geef je de slakken een enorm zielige dood. Bovendien blijven er veel vieze slijmresten achter, die je dan kan gaan opruimen. Niet doen, dus!
Niet-natuurlijke bestrijdingsmiddelen
Een slakkenprobleem is niet iets van gisteren, dus natuurlijk bestaan er tegenwoordig ook veel niet-natuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen de slakken. Niet natuurlijk in de zin dat het een echt product is dat specifiek tegen slakken werkt.
- Kopertape
Dit ontmoedigt naaktslakken om over oppervlakken te glijden vanwege de elektrische schok die het veroorzaakt. Breng dit aan op de plekken waarvan je weet dat ze naar binnenkruipen en wees het probleem te baas. - Slakkenkorrels
Deze korrels werken effectief, omdat ze ervoor zorgen dat er geen slijmerige slakkenresten overhoudt. Echter is het niet erg diervriendelijk, vanwege de werking die het op slakken heeft: ze gaan dood. Dit gebruik je dus echt ls het probleem groot en niet meer te overzien is.
Google naar bovenstaande producten en je zal snel genoeg op een product komen dat je kan bestellen. In bepaalde winkels zullen ze het overigens ook wel verkopen. Denk dan aan zoiets als een tuincentrum of een winkel met een breed assortiment aan huis- en tuinartikelen.
Onthoud, als je problemen met naaktslakken in huis blijft ervaren, is het raadzaam om professionele ongediertebestrijding in te schakelen. Ze hebben de expertise en middelen om de situatie effectief aan te pakken en ervoor te zorgen dat de slakken worden verwijderd en voorkomen dat ze terugkomen.
Conclusie
Het is ontzettend vervelend, wanneer je naaktslakken in huis hebt. Echter betekent het niet het einde van de wereld en ben je ook absoluut niet de enige die met dit probleem kampt. Sterker nog, je kan er gewoon wat aan doen en hoeft je er niet voor te schamen. Wees je ervan bewust dat bij een frequente terugkeer van de slakken, je nog niet genoeg maatregelen hebt getroffen.