Kan glas in de magnetron?

0 Shares
0
0
0

‘Kan glas in de magnetron?’

Tja, goede vraag (al zeggen we het zelf). Het is naar ons idee bijna zo’n vraag die je googlet als je net op jezelf bent gaan wonen. Naast ‘op hoeveel graden moet ik beddengoed wassen?’ en ‘wat is waterschapsbelasting?’ past deze eigenlijk ook wel goed in het rijtje. We kunnen je alvast een spoiler geven, het antwoord op de vraag van dit artikel is ‘ja’. Tenminste, in principe wel, al zit er zoals wel meer dingen in het leven, een aantal uitzonderingen aan verbonden.

Glas versus magnetron

Tegenwoordig is eigenlijk al het glas wel zo stevig, dat je het gerust in de magnetron kwijt kan. We hebben het dan over glazen waar sowieso op de onderkant van het glas, het magnetron-bestendig tekentje staat. Je zal alleen moeten oppassen bij de volgende situaties/ soorten glas. Lees:

  • Metalen rand
    Mocht er, bijvoorbeeld om een drinkglas, een metalen randje zitten, dan moet je de magnetron absoluut vermijden. Metalen kunnen vonken veroorzaken en schade aan de magnetron en het glas veroorzaken. Zie metaal daarom maar als de nummer één vijand van een magnetron. Dat is bijvoorbeeld ook de reden waarom je geen aluminiumfolie in de magnetron moet doen (dit is een licht metaal).
  • Extreme temperatuurverschillen
    Om te voorkomen dat glas barst, vermijd je snelle temperatuurverschillen. Verwarm glas niet direct vanuit de vriezer in de magnetron en giet geen koud vloeistof in een heet glas. Waarschijnlijk zal het niet direct fout gaan, wanneer je dit toch doet, but you better be safe than sorry, right?
  • Afgesloten glazen bakje
    Er bestaan handige vershoudbakjes waarin je eten in de vriezer, koelkast en magnetron kan doen. Lekker multifunctioneel, dus, maar let je wel even op wanneer je het eten uit de koelkast gaat opwarmen? Wanneer het glazen bakje volledig is afgesloten met een deksel? Om te voorkomen dat het eten in de bak explodeert en het glas mogelijk beschadigt, moet je er altijd lucht bij laten. En ja, we begrijpen dat je niet zin hebt in tomatensoep door je hele magnetron heen, maar zorg op z’n minst dat er een luchtgaatje in de deksel zit.

Zo zie je maar weer dat het in principe wel kan, maar je dus gewoon goed moet nadenken over wat je aan het doen bent. Een tipje: als je twijfelt, omdat bijvoorbeeld het glas heel dun is, raadpleeg dan even de fabrikant of het etiket. En een andere tip: als er zich luchtbellen in het glas bevinden, wil je het glas liever buiten de magnetron houden. Het kan zijn dat de lucht zich uitzet en je glas kapot knalt.

Andere vragen die je wellicht hebt

Nu hadden we het in de inleiding al over vragen die misschien ook in je opkomen, wanneer je op jezelf gaat wonen. Deze vragen variëren van wasadvies tot budgettering. Met andere woorden: alle vragen die je anders aan je moeder (of vader) had gesteld, maar nu niet meer wil vragen omdat je zo ‘zelfstandig’ bent. Geloof ons, wij waren ooit ook op dat punt in ons leven.

Hoe kan ik gezond en betaalbaar eten bereiden?

Ja, de eerste dagen waren inderdaad bestellen, bestellen en oh ja, nog eens bestellen. Echter kom je erachter dat dat toch wel duur is. Je zal dus zelf moeten koken. Bovendien wil je dat ook, omdat je gezond wil eten. Maar, gezond eten is heel duur? Toch maar gewoon bestellen dan?

Precies, we beschrijven een vicieuze cirkel waar je niet in wil belanden. Dus, ons advies: Leer koken en plan maaltijden vooraf om voedzame en betaalbare opties te hebben. Koop seizoensgebonden en lokale producten om kosten te besparen. En hoe stom het ook is, aan het begin zal je gewoon heel veel moeten proberen. Kijken of jij een gerecht lekker vindt, kijken of het voedzaam is, kijken of het betaalbaar is. Uiteindelijk zal je alle hoeken van de supermarkt zo goed kennen, dat je precies weet waar de koopjes liggen.

Wat moet ik op welke temperatuur wassen?

Controleer allereerst altijd het label op elk kledingstuk voor specifieke instructies. Over het algemeen kun je katoenen kleding in de wasmachine wassen met een mild wasmiddel, maar gescheiden van kleuren. Wol en zijde vereisen handwas of een fijnwasprogramma met koud water en mild wasmiddel. Synthetische stoffen kunnen meestal in de machine, terwijl jeans binnenstebuiten moeten worden gewassen om de kleur te behouden. Leren en suède kleding vereisen professionele reiniging. Veel woorden om je te vertellen dat:

  • Ondergoed: het liefst op 40 – 60 graden, zodat de bacteriën worden gedood. Maar, mooie lingerie (en dan met name de bh’s) liever niet op een temperatuur hoger dan 30 graden.
  • Beddengoed: minimaal 60 graden, wel zo hygiënisch, hè.
  • Handdoeken: 60 graden, maar niet hoger dan dat. Doe je dat wel, dan zal je de vezels in de handdoeken beschadigen.
  • ‘Normale’ kleding: mooi programma op 30 of 40 graden, afhankelijk van hoe ‘vies’ de kleding is.
  • Jassen, luxe kleding, etc.: niet. Breng maar lekker naar de stomerij, daar zal het voor een schappelijk bedrag schoon voor je worden gemaakt.
  • Vaatdoekjes: ieeeeeeeee. Vaatdoekjes zijn niet het meest hygiënisch. Was ze daarom af en toe op 90 graden, al moet je dit ook niet te vaak doen. Af en toe (een keer in de twee maanden of iets dergelijks) wassen op 90 graden is overigens, volgens een aantal professionals, wel goed voor het behoud van je wasmachine.

Hoe kan ik mijn nieuwe zelfstandige leven in evenwicht brengen met werk en ontspanning?

Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen werk en ontspanning. Maak een planning en stel doelen om je tijd effectief te beheren. Zorg voor voldoende rust, lichaamsbeweging en sociale interactie om stress te verminderen en je welzijn te bevorderen. Liever een avondje op de bank dan het zóveelste avondje met je vrienden, die je gister, eergisteren, de dag daarvoor, de dag dáárvoor, …. ook al zag.

Al met al kunnen we concluderen dat het niet erg is om vragen te stellen. Er heeft altijd wel iemand een antwoord op de vraag die je jezelf stelt. Zo weet je nu ook dat het meeste glas gewoon in de magnetron kan. Kun jij dus morgen gewoon je ‘kliekje‘ opwarmen, zoals je die gisteravond in de koelkast hebt achtergelaten. Geen dank!

0 Shares
Ook interessant