Een koelkast is een natuurlijk een onmisbaar apparaat in ieder huishouden. Hoe ben je anders van plan om jouw eten vers te houden? Je kunt dan ook eigenlijk niet zonder vandaag de dag. Echter, het is wel weer zo dat een koelkast ook gelijk een van de grootste energieverbruikers in huis is. Vanuit een duurzaam oogpunt is het daarom wellicht interessant om te bekijken of je hier ook op kan besparen.
In dit artikel gaan we dieper in op het energieverbruik van je koelkast. We laten je alles zien over de energie labels en we geven je een aantal handige tips om stroom te besparen. Tevens vertellen we je waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe koelkast. Zo kom je niet meer voor vervelende verrassingen te staan!
Hoeveel verbruikt een koelkast?
Laten we maar eens beginnen bij het begin. Hoeveel verbruikt een koelkast eigenlijk vraag je je af? Deze vraag is nog niet zo makkelijk om te beantwoorden. Het energieverbruik van een koelkast kan namelijk sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals het formaat, de ouderdom van de koelkast en het type koelkast.
Over het algemeen verbruikt een gemiddelde koelkast tussen de 100 en 400 kWh per jaar. Een oude koelkast verbruikt vaak meer energie dan een nieuwe, energiezuinige variant. Aan de hand van je stroomkosten per jaar kan je bepalen of een nieuwe koelkast met een verbruik van 100 kWh minder echt wel nodig is. Als het maar een paar euro scheelt, dan kan je ‘m net zo goed houden, of niet?
De energie labels van de koelkast
Bij de aanschaf van een nieuwe koelkast is dan ook erg belangrijk om te letten op het energielabel. Dit label geeft aan hoe energiezuinig het apparaat is. In principe varieert een koelkast van labels A tot en met G. Een koelkast met een A+ label verbruikt logischerwijs veel minder energie dan een koelkast met een D label.
Mocht je een koelkast 10 jaar geleden hebben gekocht onder het mom van een label A, dan zal deze koelkast vandaag de dag niet meer zo worden geclassificeerd. Het is namelijk zo dat de technologieën door de jaren heen zijn verbeterd. Misschien is de label van A van toen nu wel een label D. Met andere woorden, na tig jaar is het weleens tijd voor een nieuwe. In elk geval zal een energiezuinige koelkast van nu je wel degelijk wat opleveren. Vraag een professional naar het mogelijke verschil in verbruik.
Tips om stroom te besparen
Naast het kiezen van een energiezuinige koelkast, zijn er nog andere manieren om het energieverbruik van je koelkast te verminderen. Welke dingen zijn dit vraag je je af? We hebben het net even wat overzichtelijker gemaakt door de beste tips en tricks op een rijtje te zetten die jou helpen om geld en stroom te besparen.
- Houd de deur gesloten: Elke keer dat je de deur opent, stroomt koude lucht naar buiten en warme lucht naar binnen. Probeer daarom de deur zo kort mogelijk open te laten.
- Plaats de koelkast op een koele plek: Zet de koelkast niet naast een warmtebron zoals een oven of vaatwasser. Dit zorgt ervoor dat de koelkast harder moet werken om de temperatuur binnen op peil te houden. Niet zo handig dus als je graag geld wil besparen op de lange termijn.
- Ontdooi de vriezer regelmatig: Een ijslaag in de vriezer zorgt voor een hoger energieverbruik. Ontdooi de vriezer daarom regelmatig. Je kunt in de handleiding van jouw koelkast eenvoudig terug vinden op welke manier je dit het beste kunt doen.
- Zet de koelkast niet te koud: Een temperatuur van 4 tot 5 graden Celsius is voldoende om je etenswaren vers te houden. Hoe kouder je hem zet, hoe meer stroom er onnodig verloren gaat. Kijk dus even goed naar de stand waar je hem op dit moment op hebt gezet.
- Houd de condensor schoon: De condensor bevindt zich aan de achterkant of onderkant van de koelkast. Maak deze regelmatig stofvrij voor een optimale werking. Dit alleen al kan een groot verschil maken in je totale stroomkosten.
Waar op letten bij aanschaf
Bij de aanschaf van een nieuwe koelkast is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke behoeften en het beschikbare budget. Enkele zaken om op te letten zijn:
Formaat: Kies een formaat dat past bij de behoeften van je huishouden. Een te grote koelkast verbruikt onnodig veel energie. Het beste is daarom om te kiezen voor een formaat wat je ook echt nodig hebt. Als single heb je nu eenmaal minder nodig dan met een groot gezin.
Koel-vriescombinatie of aparte apparaten: Afhankelijk van je behoeften kun je kiezen voor een koelkast met vriesvak of voor een aparte koelkast en vriezer. Een vriezer verbruikt altijd meer dus als je deze niet gebruikt dan is het vrij zonde.
No Frost: Een No Frost koelkast voorkomt ijsvorming en hoeft niet handmatig ontdooid te worden. Handig voor iedereen die zijn koelkast in top conditie wil houden. Check zeker even of het model wat je ziet over deze functie beschikt.
Functies en extra’s: Overweeg welke functies voor jou belangrijk zijn, zoals bijvoorbeeld een ijsdispenser of een speciale groentelade.
Er zijn natuurlijk nog wel een aantal andere dingen te verzinnen die van belang zijn bij het kopen van een koelkast, maar door deze dingen in overweging te nemen kan ook jij een weloverwogen keuze maken die past bij jouw situatie en die het milieu ten goede komt. Voor je het weet beschik je dan ook over een koelkast die volledig aan je wensen en behoeftes voldoet.
Conclusie
Al met al kunnen we concluderen dat het zeker de moeite waard is om aandacht te besteden aan het energieverbruik van je koelkast. Met een energiezuinig model en enkele slimme gewoontes kun je zowel je energierekening verlagen als bijdragen aan een duurzamere toekomst. Door middel van onze tips weet je precies waar je op moet letten bij het kopen van een nieuw model. Wij raden je zeker aan om deze investering te maken. Op de lange termijn is dit namelijk dé manier om aanzienlijk te besparen op het totale verbruik bij jou in huis!